Merkel pleacă în Polonia pentru a tempera tonul eurosceptic al Varşoviei

Publicat:

Cancelarul german Angela Merkel se deplasează luni la Varşovia pentru o vizită în cursul căreia va pleda pentru solidaritate între ţările membre ale Uniunii Europene, pe fondul dezacordurilor cu Polonia legate de reforma sistemului său judiciar şi de politica europeană privind migraţia, transmit Reuters şi dpa, potrivit agerpres.

Şefa executivului german va avea întrevederi cu preşedintele polonez Andrzej Duda şi cu premierul Mateusz Morawiecki, întâlniri în care accentul va fi pus pe îmbunătăţirea relaţiilor între cele două ţări vecine. Michal Dworczyk, şeful de cabinet al premierului polonez, a declarat pentru postul privat TVN24 că pe agenda discuţiilor între oficialii polonezi şi Angela Merkel se vor afla, printre altele, proiectul energetic ‘North Stream 2’, viitorul Uniunii Europene şi viitorul buget comunitar.


Citeşte şi: Casa Albă vorbeşte pe şleau despre soarta procurorului special

Relaţiile între Germania şi Polonia s-au tensionat tot mai mult după venirea la putere, la Varşovia, a Partidului Lege şi Justiţie (PiS) în 2015, Berlinul respingând solicitarea PiS privind plata unor reparaţii de război către Polonia.

De partea sa, Polonia l-a criticat pe cancelarul german Angela Merkel pentru măsurile sale liberale faţă de refugiaţi, în special pentru sprijinul pentru mecanismul UE de redistribuire a refugiaţilor pe baza unor cote obligatorii.

Varşovia se află într-o dispută juridică cu Comisia Europeană în legătură cu reforma justiţiei, despre care Bruxellesul şi Berlinul afirmă că reprezintă un atac la adresa independenţei sistemului judiciar din Polonia, dar şi cu noua lege poloneză privind Holocaustul.

Comisia Europeană a anunţat la 20 decembrie lansarea procedurii de activare a articolului 7 al Tratatului de la Lisabona, în legătură cu temerile privind statul de drept în Polonia ca urmare a reformelor iniţiate în sistemul judiciar. Această procedură este declanşată atunci când se constată că într-un stat membru există un risc de încălcare gravă a valorilor UE şi ea poate duce la sancţiuni contra ţării respective. Autorităţile de la Varşovia au primit un termen de 90 de zile pentru a da curs recomandărilor CE.

Citeşte şi: Un angajat al consulatului francez din Ierusalim a fost arestat pentru trafic de arme în teritoriile palestiniene

Într-o primă fază, precum cea iniţiată de executivul comunitar în 20 decembrie, articolul 7 permite ”a se constata existenţa unui risc clar de încălcare gravă” a statului de drept într-un stat membru, cu votul a cel puţin 22 de ţări din UE. Eventualele sancţiuni, aşa cum este retragerea dreptului de vot, nu pot interveni decât într-o fază ulterioară, care presupune un vot cu unanimitate al statelor membre (cu excepţia ţării vizate).

Printre legile controversate adoptate de parlamentul polonez se află cele referitoare la Curtea Supremă şi la Consiliul Naţional al Magistraturii.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.