Merkel pledează în favoarea libertăţii presei

Publicat:

Cancelarul german, Angela Merkel, a luat apărarea presei, joi, în mijlocul unei polemici în Germania privind poliţia, ca urmare a unei intervenţii contra unei echipe de televiziune în timpul unei manifestaţii de extremă dreapta, transmite AFP, scrie agerpres.

“Vreau să pledez aici cu hotărâre în favoarea libertăţii presei” a declarat Merkel, într-o conferinţă de presă la Tbilisi, în Georgia, unde se află în vizită.


Citește și : Merkel își reafirmă sprijinul pentru integritatea teritorială a Georgiei

Chiar dacă dreptul de a demonstra trebuie să fie respectat, “oricine participă la o manifestaţie trebuie să plece de la principiul că poate fi observat şi filmat de mass-media”, a adăugat cancelarul german.

Ministrul de interne al landului Saxonia din estul Germaniei a fost chestionat joi de parlamentari locali într-un scandal ce ia amploare asupra reţinerii de către poliţie a unei echipe de reporteri care au fost agresaţi verbal de un bărbat la un miting al extremei-drepte, relatează dpa.

Incidentul a avut loc la o demonstraţie la Dresda, joia trecută, organizată de Alternativa pentru Germania (AfD), formaţiune anti-imigranţi şi naţionalistă, şi mişcarea anti-islam Pegida, cu ocazia vizitei cancelarului german Angela Merkel.

Un bărbat care a participat la miting a agresat verbal o echipă de reporteri pentru filmarea demonstraţiei. Ulterior, poliţia i-a reţinut pe jurnalişti timp de 45 de minute, o acţiune ce a declanşat acuzaţii de obstrucţionare a libertăţii presei.

Miercuri s-a aflat că bărbatul este un contractor pentru departamentul de anchete penale al poliţiei din Saxonia. Autorităţile landului au declarat că el nu era în timpul serviciului la demonstraţie şi în prezent este în vacanţă.

Citește și : Irak: Şase persoane au fost ucise într-un atac jihadist la nord de Bagdad

“Evident că fiecare cetăţean din ţara noastră are dreptul să îşi exprime liber opinia”, a declarat Roland Woeller, ministrul de interne al Saxoniei, ca răspuns la evenimente.

“Aşa că mă aştept la un comportament corespunzător de la toţi cei care servesc în departamentul meu, inclusiv atunci când apar şi vorbesc în public ca cetăţeni privaţi”, a adăugat Woeller.

Poliţia din Dresda a respins acuzaţiile că autorităţile landului încearcă în mod activ să inhibe activitatea presei, dar a recunoscut posibilitatea unor greşeli la miting.

“Nu aş spune neapărat că am făcut totul bine”, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al poliţiei din Dresda, Thomas Geither, postului de televiziune german NDR.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Moldovenii pot vota din şase ţări la alegerile din toamnă

Moldovenii pot vota din şase ţări la alegerile din toamnă Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat Regulamentul privind particularitățile organizării și implementării votului prin corespondență. Regulamentul...

Un moldovean s-a înecat într-un lac din Franţa

Un moldovean s-a înecat într-un lac din Franţa Un tânăr de 28 de ani din raionul Sângerei, s-a înecat în lacul Neaufles-Saint-Martin din apropierea comunei...

Premieră medicală: O inimă artificială din titan a ținut un pacient în viață timp de câteva zile

Premieră medicală: O inimă artificială din titan a ținut un pacient în viață timp de câteva zile Un american în vârstă de 58 de ani...

Grupul de Acţiune Locală „Plaiul Codrilor” devine tot mai atractiv pentru sectorul turistic

Grupul de Acţiune Locală „Plaiul Codrilor” devine tot mai atractiv pentru sectorul turistic Mai mulți ghizi din Republica Moldova au participat la turul de familiarizare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.