X

Merkel promite că ”se va bate până în ultima oră a zilei” pentru a evita un Brexit fără acord

Cancelarul german Angela Merkel a promis miercuri că ”se va bate până în ultima oră a zilei” Brexit-ului pentru o ieşire ordonată a Regatului Unit din Uniunea Europeană, îndeosebi pentru a menţine pacea în Irlanda de Nord, relatează AFP, potrivit Agerpres.

”Mă voi bate până în ultima oră a zilei (Brexit-ului) pentru a se ajunge la o ieşire ordonată”, a declarat dna Merkel într-o conferinţă de presă cu o zi înainte de deplasarea sa la Dublin, unde există îngrijorări în legătură cu consecinţele unei restabiliri a frontierei dintre Republica Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord în cazul unui Brexit dur.

Citește și : Consiliul Constituţional algerian confirmă demisia preşedintelui Bouteflika

În insula irlandeză ”problema este ‘violenţă sau fără violenţă’. De aceea mă voi gândi intens la problema frontierei, la modul de a găsi o soluţie care să împiedice un Brexit dur”, a adăugat ea.

Deputaţii britanici au respins deja de trei ori acordul privind Brexit-ul negociat între UE şi premierul britanic Theresa May, din cauza îndeosebi a backstop-ului (plasă de siguranţă), o măsură în ultimă instanţă ce are drept scop evitarea revenirii unei frontiere fizice între cele două Irlande în scopul de a menţine acordurile de pace din 1998 şi integritatea pieţei unice europene. Opozanţii acestui mecanism se tem că vor rămâne pe o durată nedefinită ”prinşi” în UE.

Deputaţii au respins totuşi până acum toate alternativele, astfel că Regatul Unit riscă o ieşire din UE fără acord începând din 12 aprilie.

Citește și : Ankara nu va renunţa la achiziţionarea sistemului antirachetă rusesc S-400 (şeful diplomaţiei turce)

Tags: brexitDublinirlanda de nordMerkelRepublica Irlandauniunea europeanaviolenta
Categorii: Diaspora