Merkel şi Macron cer eliberarea marinarilor ucraineni deţinuţi de către Rusia

Publicat:

Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Emmanuel Macron au cerut vineri ca Rusia să-i elibereze pe marinarii ucraineni pe care i-a reţinut luna trecută împreună cu navele lor, relatează agenţia Reuters, scrie agerpres.

Moscova i-a acuzat pe cei 24 de marinari ucraineni că au trecut ilegal frontiera Rusiei. Ucraina a afirmat că Rusia a reţinut în mod ilegal două mici canoniere şi un remorcher şi a acuzat Moscova de agresiune militară.


Citește și : Trump consideră că democrații sunt responsabili pentru „shutdown”-ul din SUA

”Cerem tranzit liber, în siguranţă şi fără obstacole pentru toate navele prin strâmtoarea Kerci şi eliberarea imediată şi necondiţionată a marinarilor ucraineni deţinuţi ilegal”, au afirmat Merkel şi Macron într-un comunicat comun.

Potrivit AFP, cei doi lideri au făcut apel din nou la ”un armistiţiu solid, complet şi durabil în estul Ucrainei”, pentru a permite ”aplicarea de măsuri umanitare esenţiale” în favoarea populaţiei civile.

Citește și : Secretarul general al NATO va efectua o vizită ofială în Georgia în martie 2019

În comunicat, Merkel şi Macron au salutat noua declaraţie de armistiţiu a Grupului de contact trilateral. Grupul de contact, care reuneşte Ucraina, Rusia şi OSCE, a permis semnarea acordurilor de pace de la Minsk în 2015, ale căror dispoziţii sunt încălcate în mod constant. El a anunţat un armistiţiu care trebuie să intre în vigoare începând de sâmbătă dimineaţa, cu ocazia Anului Nou şi a Anului Nou pe stil vechi (7 ianuarie). Beligeranţii au decretat constant astfel de armistiţii care au permis o acalmie a luptelor, dar au fost încălcate de fiecare dată.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Sergiu Mihov, a...

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu. „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”, a transmis prim-ministrul României, Marcel Ciolacu,...

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE Președintele francez Emmanuel Macron a lansat un avertisment dur cu privire la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.