X

Merrick Garland promite să apere DoJ-ul de ingerinţa politică

Candidatul desemnat de preşedintele Joe Biden pentru funcţia de procuror general al SUA, Merrick Garland, a declarat luni în timpul audierii în Comisia pentru Justiţie din Senat că va depune eforturi pentru a apăra Ministerul Justiţiei de interferenţele politice, potrivit Reuters.

Judecătorul Merrick Garland (68 de ani), care a condus ancheta Ministerului Justiţiei în cazul atentatului cu bombă din Oklahoma City, a promis să menţină independenţa ministerului său supus unei profunde politizări sub administraţia preşedintelui Donald Trump.

El a spus că a susţinut înainte pedeapsa cu moartea, inclusiv executarea autorului atentatului din Oklahoma City, Timothy McVeigh, dar că de atunci opiniile sale au evoluat în baza îngrijorărilor că ar putea fi executaţi oameni nevinovaţi şi a efectului disproporţionat asupra comunităţilor de culoare.

‘Mă preocupă foarte mult numărul mare al celor exoneraţi în urma unor dovezi ADN şi de altă natură’, a spus Garland, adăugând că ‘datele arată clar că aceasta are un enorm efect disproporţionat asupra afro-americanilor şi membrilor comunităţilor de culoare’.

Judecătorul Garland a spus că se opune reducerii sau redirecţionării către alte departamente ale fondurilor destinate poliţiei. ‘Consideră într-adevăr şi preşedintele Biden crede în alocarea de resurse departamentelor de poliţie pentru a le ajuta să se reformeze şi să câştige încrederea comunităţilor lor’, a spus el, subliniind că, în opinia sa, ‘responsabilizarea poliţiei este un element esenţial al capacităţii unui serviciu de poliţie de a avea credibilitate în faţa comunităţii’.

‘Congresul a acordat Ministerului Justiţiei autoritatea şi responsabilitatea de a ancheta modele şi practici de aplicare a legii şi conduită care încalcă Constituţia şi legile Statelor Unite. Este un instrument important pe care ministerul îl are pentru asigurarea responsabilităţii’, a menţionat Garland.

În acelaşi timp, Garland a respins orice sugestie că ar putea ceda unei presiuni politice pentru a renunţa la cazul antitrust al Ministerului de Justiţie împotriva Google Alphabet, după ce senatorul republican Ted Cruz şi-a expus îngrijorarea cu privire la faptul că Garland ar putea să fie supus unor presiuni din cauza donaţiilor Big Tech pentru campania prezidenţială a democratului Joe Biden.

‘Nu mă aştept să vorbesc cu niciun donator. Nu am conflicte. Nu deţin nicio acţiune la Google’, a afirmat el în audierea din Comisia pentru Justiţie a Senatului.

SUA au dat în judecată Google în octombrie trecut, acuzând compania că şi-a folosit în mod ilegal puterea pentru a obţine monopolul pe piaţa de publicitate. Experţii antitrust nu cred că administraţia Biden va renunţa la această speţă.

Reuters notează că este de aşteptat ca Senatul să-l confirme pe Garland, judecător federal de apel şi fost procuror, în funcţia de procuror general al SUA.

Tags: department of justice (DoJ)Merrick GarlandOklahoma Cityprocuror generalSUATimothy McVeigh
Categorii: Știrile zilei