X

Mesajele ambasadorilor României și Ucrainei la semnarea Acordului pentru Europa: „Dacă alegeți Estul trebuie să înțelegeți că va cumpărați bilet la război”

Mesajele ambasadorilor României și Ucrainei la semnarea Acordului pentru Europa

Orientarea politică spre Est înseamnă război, încălcarea regulilor internaționale, neutralitate disprețuită și o istorie răstălmăcită, consideră ambasadorii României și Ucrainei în Republica Moldova. De aceea, semnarea Pactului pentru Europa reprezintă un pas important în vederea aderării la Uniunea Europeană, iar politicul are datoria fundamentală de a respecta și îndeplini dorința cetățeanului, au spus cei doi diplomați la evenimentul oficial de semnare a acordului, scrie moldova1.md.

Sursa: Sursa: Facebook/ Cristian Leon Țurcanu

După semnarea de către reprezentanții formațiunilor politice a Pactului pentru Europa, ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Marko Șevcenko a salutat această inițiativă, însă a avut și un mesaj pentru cetățeni. El i-a îndemnat să reflecteze atent asupra votului lor în cadrul scrutinelor ulterioare. Abordarea „politica nu mă interesează” este greșită, deoarece „politicul se va interesa de voi”, a subliniat diplomatul ucrainean. Șevcenko a făcut trimitere la situația locuitorilor din Crimeea și Donbas care, spune el, deși nu erau interesați de politică, acum sunt mobilizați de Federația Rusă pentru a lupta în Ucraina.

„Din păcate, acele perioade în care au avut posibilitatea să alegă fie Vestul, fie Estul, deja au plecat. Acum ai de ales între pace și război. Și iată că războiul are loc în Est și dacă alegeți Estul trebuie să înțelegeți că va cumpărați bilet la război. Deschideți rețelele de socializare, intrați în grupuri despre Crimeea, Donbas, și vedeți dacă acolo este mai ieftinit gazul, este mai ieftină energia electrică după 2019, câți bărbați au rămas fără familii, citiți forumurile. Câți dintre cei care au votat în 2014 la referendum au rămas în viață, pentru că mobilizarea s-a făcut în primul rând în Crimeea și Donbas. Așa se întâmplă de fiecare data cu cei care nu se interesează de politică”.

Totodată, diplomatul, al cărui mandat în Republica Moldova se încheie în curând și-a exprimat speranța ca până la sfârșitul acestui deceniu, atât țara noastră cât și Ucraina să devină membre cu drepturi depline ale UE. El a atenționat cetățenii că mai este încă mult de lucru în această direcție, însă a dat asigurări că vor fi depuse eforturi maxime pentru a fi atins acest obiectiv.

„În copilărie prietenul meu, părinții cărora au locuit destul de mult în Asia Centrală, mai multe ori repeta o zicală: drumul dificil pe care mergi împreună cu prietenul este mai scurt cu două ore. Ucraina este fericită ca în drumul nostru către UE suntem împreună cu Moldova pentru ca, din acest punct de vedere. Dacă drumul nostru nu va fi mai ușor, sperăm să fie cel puțin mai scurt. În condițiile actuale drumul va fi mai dificil. Sunt sigur că la sfârșitul acestui deceniu cetățenii Republicii Moldova împreună cu cetățenii Ucrainei se vor bucura de toate drepturile de care se bucură cetățenii europeni. Ucraineni și moldovenii trebuie să înțeleagă cu nu este făcută toată munca. Munca noastră numai începe, vom munci mult mai mult, mai dificil”.

„Uniunea Europeană are culoarea libertății, a păcii și a prosperității”, a declarat la rândul său, ambasadorul Românei în Republica Moldova, Cristian Leon-Țurcanu, prezent la eveniment.

„Politicul are datoria fundamentală de a respecta și îndeplini dorința cetățeanului. Uniunea Europeană este deasupra ideologiilor politice. Iar acest lucru a fost dovedit cu prisos de Declarația de la Snagov din 1995 prin care principalele forțe politice – de stânga, de centru și de dreapta – s-au angajat să aducă România în Uniunea Europeană. Și azi, 29 de ani mai târziu vedem cu toții rezultatele. Oricine trece azi Prutul vede cu ochii săi ce înseamnă Uniunea Europeană: pace, stabilitate, un trai mai bun, educație și sănătate la standarde europene, dezvoltare economică, infrastructură. Și în primul rând vede respect pentru fiecare individ. Respect pentru fiecare comunitate. Vede tradițiile și moștenirea din străbuni protejate”, a spus diplomatul român.

Pacea și regulile internaționale sunt încălcate zilnic prin orientarea spre Est. Neutralitatea este disprețuită, istoria răstălmăcită și identitatea noastră pusă la îndoială, a afirmat Cristian Leon-Țurcanu.

„Cetățenii R. Moldova sunt la fel de europeni ca orice cetățean al Uniunii Europene. Împărtășim aceeași istorie, tradiții și în primul rând un atașament profund pentru pace și un viitor prosper, în libertate, un viitor pe care să îl decidem noi înșine. Dacă cetățenii R. Moldova sunt europeni, a sosit momentul ca și R. Moldova să facă parte din Uniunea Europeană. Iar acest lucru cade în sarcina fiecăruia căci aderarea la Uniunea Europeană nu înseamnă efortul unui singur partid sau alianțe. Înseamnă efortul conjugat al tuturor celor care doresc un viitor mai bun pentru oamenii de pe aceste meleaguri. Și sunt încrezător că această dorință – pentru pace și prosperitate – va fi clar exprimată de cetățenii R. Moldova la referendumul din 20 octombrie. Un referendum despre viitorul generațiilor care ne urmează”, a conchis ambasadorul.

Amintim că astăzi la Chișinău a fost semnat Pactul pentru Europa, un document privire la Integrarea Europeană a Republicii Moldova. Treisprezece partide politice din Republica Moldova au parafat „Pactul pentru Europa”, însă 12 și-au pus semnătura, lista rămânând deschisă și pentru alte formațiuni, dar și organizații neguvernamentale.

Citește și:

Europarlamentarul Siegfried Mureșan, după semnarea Pactului pentru Europa: Forțele care frânează integrarea europeană a R. Moldova nu trebuie să primească un loc la „masă”

Sursa: Sursa: Facebook/ Cristian Leon Țurcanu
Tags: ambassadorieuropamesaje
Social