X

Mesajul delegaţiei UE în Taiwan va înfuria Beijingul: ‘NU sunteţi singuri!’

Prima delegaţie oficială a Parlamentului European (PE) în Taiwan i-a dat asigurări joi insulei izolate diplomatic că nu este singură şi a cerut acţiuni mai îndrăzneţe pentru a consolida relaţiile UE-Taiwan, în contextul în care autorităţile de la Taipei se află sub o presiune crescândă din partea Beijingului, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Taiwanul, care nu are relaţii diplomatice oficiale cu vreo ţară europeană cu excepţia Vaticanului, este dornic să-şi dezvolte relaţiile cu statele membre ale Uniunii Europene.

Citeşte şi: Şeful Bisericii Ortodoxe a fost OPERAT pe CORD – Black News

”Am venit aici cu un mesaj foarte clar, foarte simplu: ‘Nu sunteţi singuri. Europa este alături de voi’ ”, i-a transmis şeful delegaţiei PE, eurodeputatul francez Raphael Glucksmann, preşedintei taiwaneze Tsai Ing-wen, în timpul unei întrevederi transmise live pe Facebook.

”Vizita noastră ar trebui să fie considerată un prim pas important. Dar avem nevoie de o agendă foarte concretă de întâlniri la nivel înalt şi de paşi concreţi împreună la nivel înalt pentru a construi un parteneriat UE-Taiwan mult mai puternic”, a spus Glucksmann.

Vizita de trei zile a delegaţiei europarlamentare la Taipei va include întrevederi cu autorităţi taiwaneze pe teme precum dezinformarea şi atacurile cibernetice.

De partea sa, Tsai Ing-wen şi-a exprimat speranţa că ”Taiwanul şi UE pot cu siguranţă să continue consolidarea parteneriatului în toate domeniile”.

În luna octombrie, ministrul de externe taiwanez Joseph Wu a efectuat o vizită în Europa, ceea ce a nemulţumit Beijingul, care a avertizat ţările vizitate că astfel ele îşi subminează relaţiile cu China.

Citeşte şi: Țigările electronice ar putea fi prescrise pentru a te ajuta să te laşi de fumat – Black News

De teama unor măsuri de represalii din partea Beijingului, majoritatea ţărilor ezită să primească miniştri taiwanezi sau să trimită oficialităţi de rang înalt în Taiwan.

Parlamentul European a adoptat luna trecută o rezoluţie neconstrângătoare privind adâncirea relaţiilor cu Taipeiul, în perspectiva unor paşi precum semnarea unui acord de investiţii. 

Tags: BeijingChinaJoseph WuParlamentul European (PE)Raphaël GlucksmannTaipeitaiwanTsai Ing-wenUniunea Europeană (UE)
Categorii: Știrile zilei