X

Mesajul transmis de un general sovietic imediat după ce primul Parlament al R. Moldova a votat Declarația de Independență

Mesajul transmis de un general sovietic imediat după ce primul Parlament al R. Moldova a votat Declarația de Independență

Pe 27 august 1991, R. Moldova își proclama independența față de Uniunea Sovietică în aplauzele a sute de mii de cetățeni adunați în Piața Marii Adunări Naționale.

Imediat după votul celor 276 de deputați din primul Parlament în favoarea Declarației de Independență, care stipula clar că R. Moldova este „un stat suveran, independent și democratic, liber să-și hotărască prezentul și viitorul, fără niciun amestec din afară, în conformitate cu idealurile și năzuințele sfinte ale poporului în spațiul istoric și etnic al devenirii sale naționale”, unul dintre liderii Mișcării de Renaștere Națională era amenințat direct în forul legislativ al noii republici independente.

Citeşte şi: Bombardiere ruseşti se îndreaptă spre Ucraina, alertă aeriană în mare parte a ţării – Stiripesurse.md

Este vorba despre fostul deputat al primului Parlament Ion Hadârcă, care dezvăluie acest episod într-un interviu acordat Moldpres, cu ocazia aniversării a 33-a a Zilei Independenței.

Mesajul transmis de un general sovietic imediat după ce primul Parlament al R. Moldova a votat Declarația de Independență

„Cu 276 de voturi, a fost votată Declarația de Independență și eu am fost cel care a propus imnul „Deșteaptă-te, române!”, care a și fost votat. În pauză, la o cupă de șampanie, se apropie de mine unul dintre cei trei sau patru generali de armată sovietică din componența Parlamentului. Unul din ei era comandantul districtului militar Odesa, Alexandru Morozov. Era foarte agresiv. Ce îmi zice acest general… nu sunt sigur dacă a fost Morozov sau a fost unul dintre cei trei-patru câți erau… se apropie de mine și cu o ură feroce îmi spune: Peste 30 de ani, nu va rămâne nici piatră de piatră din independența voastră. Reproduc exact cuvintele acestea, pentru că mi s-au întipărit, îmi trec ca un fir roșu în memorie. Eu m-am uitat la el și îi răspund: Va rămâne, nu vă deranjați. Dar mă gândesc că ei știau ce știau când spuneau lucrul acesta, pentru că au provocat războiul din Transnistria, au provocat războiul hibrid, care în toți anii aceștia s-a reflectat până în Parlament, cu restaurarea comunistă, cu multe alte provocări”, a rememorat poetul Ion Hadârcă.

În cadrul aceluiași interviu pentru Moldpres, unul dintre principalii artizani ai proclamării independenței R. Moldova a arătat că primul Parlament a făcut „primul pas” și abia acum, după 33 de ani, procesele „curg, în sfârșit, într-o albie firească”.

„Limba română este foarte clar formulată în această Declarație de Independență, dar și cursul european. Suntem europeni, suntem parte integrantă a comunității civilizației europene”, a punctat Ion Hadârcă.

Tags: Alexandru MorozovindependentaIon HadârcăOdesaPiaţa Marii Adunări NaţionaleTransnistriaURSS
Știrile zilei