#Metoo se transformă într-o “vânătoare de vrăjitoare” și afectează creația (Michael Haneke)

Publicat:

Regizorul austriac Michael Haneke, dublu laureat al Palme d’or la Cannes, estimează că mişcarea #Metoo de denunţare a abuzurilor sexuale se transformă într-o “vânătoare de vrăjitoare” şi duce la un nou “puritanism” care afectează creaţia, relatează AFP.

“Acest nou puritanism marcat de o ură împotriva bărbaţilor care vine în siajul mişcării #Metoo mă preocupă”, declară regizorul a 12 lungmetraje într-un interviu acordat vineri pentru cotidianul austriac Kurier, conform agerpres.


“În calitate de artişti începem să ne confruntăm cu teama în contextul acestei cruciade împotriva oricărei forme de erotism”, mărturiseşte cineastul, potrivit căruia pelicula “‘Imperiul simţurilor’, al lui Nagisa Oshima, unul dintre filmele cele mai profunde privitoare la sexualitate, nu ar mai putea fi turnat în prezent”.

Citește și : Vicele american a evitat un dineu olimpic cu liderii coreeni

“Bineînţeles, orice formă de viol sau de constrângere sexuală trebuie pedepsită. Dar găsesc isteria şi condamnările fără proces la care asistăm astăzi cu totul dezgustătoare”, subliniază Haneke, în vârstă de 75 de ani.

Potrivit acestuia, “ostilitatea iraţională” astfel manifestată “distruge viaţa oamenilor chiar fără a se aduce nicio probă. Oamenii sunt asasinaţi mediatic, vieţi şi cariere sunt ruinate”. “Actorii suspectaţi sunt eliminaţi din filme şi seriale pentru a nu risca pierderea spectatorilor”, reaminteşte el.

Din punctul de vedere al regizorului care a creat “The White Ribbon”, laureat cu Palme d’or în 2009, şi “Amour” (premiat cu Palme d’or şi Oscar în 2012), care personal nu face obiectul niciunei acuzaţii, “fiecare shitstorm (furtună de rahat – n.r.) pe care aceste ‘dezvăluiri’ o declanşează pe forumurile de internet ale ziarelor serioase otrăveşte climatul în sânul societăţii”.

În realitate, în ceea ce priveşte hărţuirea sexuală, acest climat de “vânătoare de vrăjitoare” face “şi mai dificilă orice îndreptare a situaţiei pe această temă foarte importantă”, spune regizorul, care a anunţat la sfârşitul lui ianuarie că va crea primul său serial tv din carieră, “Kelvin’s Book”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

BNM va utiliza inteligența artificială pentru a îmbunătăți eficiența operațiunilor

BNM va utiliza inteligența artificială pentru a îmbunătăți eficiența operațiunilor Banca Națională a Moldovei (BNM) utilizează mai multe instrumente de inteligență artificială (AI) pentru a...

3 500 de gospodării inspectate de salvatori. Atenție în perioada fermentării vinului

3 500 de gospodării inspectate de salvatori. Atenție în perioada fermentării vinului Salvatorii au mers, săptămâna aceasta, pe la casele oamenilor din diferite localități, pentru...

Polonia va începe să consolideze apărarea la graniţele sale cu Rusia şi Belarus până la sfârşitul anului

Polonia va începe să consolideze apărarea la graniţele sale cu Rusia şi Belarus până la sfârşitul anului Polonia va începe până la sfârşitul acestui an...

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.