X

Metsola ne trage frâna de mână: Dacă UE nu se extinde, statele candidate riscă să fie refuzate

Metsola ‘ne trage’ frâna de mână: ‘Dacă UE nu se extinde, statele candidate riscă să fie refuzate’

În cazul în care UE nu va fi pregătită pentru extindere cel mai rău care se poate întâmpla este ca statele care așteaptă la poarta de intrare a Uniunii să primească același răspuns pe care l-au primit România și Bulgaria cu privire la aderarea la spațiul Schengen. Declarația îi aparține președintelui Parlamentului European, Roberta Metsola.

„Cel mai rău lucru care s-ar putea întâmpla tuturor, mai ales pentru România și Bulgaria, este ca ceea ce s-a întâmplat în decembrie, când s-a luat decizia de a nu permite României și Bulgariei să intre în spațiul Schengen, să se întâmple cu țări care duc un război, care duc războiul nostru, cu țări care așteaptă de ani de zile, doar ca să li se spună: Nu!”, a spus Metsola, în cadrul unei întâlniri, la Strasbourg, cu un grup de jurnaliști din șapte țări UE (Croația, Germania, Grecia, Ungaria, Malta, România, Slovenia), transmite caleaeuropeana.ro.

Ea a precizat că modificarea tratatului de funcționare al UE este „un lucru extrem de important pentru Parlamentul European”.

„Avem un grup de deputați extrem de dornici și care au fost înaintea timpului lor, spunând că, dacă vorbim în același timp de extindere, trebuie să fim pregătiți”, a subliniat aceasta, într-un răspuns formulat la întrebarea CaleaEuropeană.ro.

Citeşte şi: Adrian Albu spune că guvernul de la Chişinău ‘face afaceri’ cu românizarea R.Moldova

Referindu-se la costurile blocării aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen, Metsola a precizat că nu este vorba doar despre o “problemă financiară”.

„Cum putem noi, ca Europa, să justificăm un astfel de mesaj pentru milioane de oameni care privesc Europa ca pe singura lor speranță? Parlamentul European a discutat despre costul non-Schengen. Atunci când închidem frontierele, calculăm cât costă în termeni de timp la frontiere”, a punctat ea, în contextul în care ministrul transporturilor Sorin Grindeanu a anunțat că România va solicita despăgubiri pentru pierderile cauzate de blocarea aderării la Schengen, precizând că “impactul se ridică la 2% din PIB”.

Într-o rezoluție adoptată în luna iulie, Parlamentul European a solicitat Consiliului UE să aprobe aderarea României și a Bulgariei la Schengen până la finele anului și compensarea pierderilor financiare pentru menținerea nejustificată în afara spațiului de liberă circulație. Austria a blocat aderarea României la Schengen printr-un vot împotrivă la Consiliul Justiție și Afaceri Interne din 8 decembrie anul trecut.

În context, Roberta Metsola a legat votul negativ primit anul trecut de România și Bulgaria în Consiliul JAI de creșterea sentimentului eurosceptic în UE.

Metsola ‘ne trage’ frâna de mână: ‘Dacă UE nu se extinde, statele candidate riscă să fie refuzate’

„Dacă pentru o țară pentru care acum 12 ani Comisia a decis și Parlamentul a fost de acord că nu există absolut niciun obstacol juridic sau politic pentru ca aceste țări să adere la Schengen, ceea ce este în esență cel mai bun lucru al apartenenței la UE, care este libera circulație, atunci lăsăm oamenii care vor să distrugă Europa să crească. Și aceasta este teama mea.

„Dacă nu contracarăm această narațiune, nu este vorba despre modul în care construim majorități aici. Pentru mine este clar. Cine vrea să distrugă Europa, nu construiește o majoritate. Construiești o majoritate cu un centru pro-european constructiv. Iar pentru acel centru pro-european constructiv va trebui să muncim din greu. Dar merită să luptăm pentru Europa. Nu cred că ar trebui să ignorăm ascensiunea extremiștilor. Ar trebui să contracarăm această narațiune dovedind că Europa contează”, a conchis ea.

Tags: Parlamentul EuropeanRoberta Metsolaspatiul Schengen
Categorii: Știrile zileiU.E.