X

Mexic: Preşedintele va organiza un referendum privind construcţia unui nou aeroport

Preşedintele ales al Mexicului, Andres Manuel Lopez Obrador, a declarat vineri că înainte de a-şi începe mandatul va organiza un referendum prin care populaţia să decidă continuarea construcţiei unui nou aeroport în estul capitalei mexicane sau abandonarea proiectului, relatează AFP, scrie agerpres.

Costul noului aeroport este stimat la 13 miliarde de dolari.

Citește și : Guvernul italian a declanşat procedurea de revocare a licenţei operatorului autostrăzii care includea podul prăbuşit de la Genova

“La sfârşitul lui octombrie, vom organiza o consultare. Toţi cetăţenii vor fi chemaţi să decidă (…) şi acest rezultat va fi cel de care se va ţine cont, ceea ce înseamnă că va fi o consultare decisivă”, a declarat Lopez Obrador în cadrul unei conferinţe de presă consacrate acestui proiect a cărui punere în discuţie a provocat o polemică cu patronatul, inclusiv cu miliardarul Carlos Slim.

Andres Manuel Lopez Obrador, care nu a precizat modul de organizare al referendumului, îşi va începe mandatul la 1 decembrie.

La începutul lui iulie, el a criticat dur în cursul campaniei sale proiectul noului aeroport internaţional din Ciudad de Mexico, acuzând-l că este “faraonic”. Celebrul arhitect britanic Norman Foster a participat la conceperea viitorului terminal.

Costul unei eventuale abandonări a proiectului noului aeroport s-ar ridica la circa 100 de miliarde de pesos (5,2 miliarde de dolari), potrivit viitorului ministru al telecomunicaţiilor şi al transporturilor, Javier Jimenez.

Citește și : Autorităţile sârbe au închis o tabără de instruire militară pentru copii

“Asta ar implica negocieri cu creditorii şi companiile, precum şi costuri care ar avea un impact considerabil asupra bugetului federal din 2019”, a adăugat viitorul ministru, care a evocat şi “un posibil impact negativ asupra pieţelor financiare”.

Şantierul, care se află pe locul unui fost lac, provoacă şi temeri din partea ONG-urilor de protecţie a mediului. Ele critică alegerea terenului care se afundă şi este bogat în salpetru, ceea ce presupune costuri de întreţinere ridicate.

Tags: aeroportAndres Manuel Lopez ObradorCarlos Slimmexicreferendum
Categorii: Știrile zilei