X

Mexicul a primit 428 de obiecte arheologice confiscate de Statele Unite

Mexicul a primit 428 de obiecte arheologice aparţinând unor culturi antice din nordul ţării, care au fost confiscate de autorităţile americane, a anunţat marţi Ministerul Culturii mexican, relatează AFP, potrivit agerpres.

Piesele “datează din perioada post-clasică târzie (900-1600 d.Hr.) şi sunt asociate cu grupuri umane provenite din culturile antice care s-au stabilit în teritoriile ocupate în prezent de statele din nordul Mexicului şi sudul Statelor Unite”, a anunţat ministerul într-un comunicat.

Citeşte şi: Administraţia Biden nu doreşte escaladarea tensiunilor în relaţia cu Beijingul generate de vizita lui Pelosi în Taiwan – Black News

Obiectele au fost confiscate de serviciile vamale americane şi predate consulatului mexican din Portland, Oregon (vest), a precizat ministerul, fără a preciza circumstanţele în care au fost confiscate.

Ministerul de Externe a predat apoi Institutului Naţional de Antropologie şi Istorie (INAH) aceste obiecte, inclusiv vârfuri de arme din piatră, artefacte din scoici şi oase, precum şi două cuţite cu mânerul lor original.

Aceste obiecte “sunt reprezentative pentru comunităţile semi-nomade de vânători-culegători”, a declarat Alejandro Bautista, arheolog şi director adjunct pentru înregistrarea monumentelor arheologice din cadrul INAH, citat în comunicat.

Săptămâna trecută, Mexicul a recuperat 2.522 de obiecte pre-hispanice de la o familie din Barcelona (Spania).

Citeşte şi: Nancy Pelosi declară că a sosit în Taiwan cu intenţii paşnice – Black News

Guvernul mexican de stânga a făcut din recuperarea patrimoniului naţional dispersat în străinătate principalul obiectiv al politicii sale culturale.

Guvernul preşedintelui Lopez Obrador a recuperat 8.970 de obiecte pre-hispanice de la preluarea mandatului, în decembrie 2018.

Tags: Alejandro BautistaLopez ObradormexicOregonPortlandSUA
Categorii: Știrile zilei