Mexicul a redus cu 56% fluxul de migranţi spre SUA din luna mai

Publicat:

Mexicul a redus cu 56% din luna mai fluxul de migranţi ilegali spre SUA, în mare parte originari din America centrală, a declarat vineri ministrul mexican de externe Marcelo Ebrard, care urmează să se deplaseze la Washington după ameninţarea lui Donald Trump că va impune taxe vamale, relatează AFP, potrivit agerpres.

“Nu mă aştept la ameninţări privind taxe vamale pentru că există o reducere (a fluxului de migranţi) de 56%. Cerem guvernului american să susţină strategia Mexicului”, a declarat el în cadrul unei conferinţe de presă susţinute alături de preşedintele Andres Manuel Lopez Obrador.


Citește și : Pe Boris Johnson l-a cuprins nostalgia: ‘Mi-e dor să cred în monstrul din Loch Ness’

Şeful diplomaţiei mexicane a mai subliniat că Mexicul nu va accepta să fie o “ţară terţă sigură”, în care solicitanţii de azil în SUA trebuie să efectueze primele lor demersuri. Este una dintre principalele solicitări ale Washingtonului.

“Strategia mexicană este pe cale să funcţioneze, nu vom accepta să fim o ţară terţă sigură (…) Nu putem accepta asta, pentru că este împotriva intereselor Mexicului. Este nedrept pentru ţara noastră”, a adăugat Ebrard, care urmează să se întâlnească marţi la Casa Albă cu vicepreşedintele Mike Pence şi cu secretarul de stat Mike Pompeo.

Ministrul mexican vrea să insiste în schimb asupra strategiei de dezvoltare economică a Americii centrale pentru a combate imigraţia.

“Vrem să existe o relaţie de prietenie, de cooperare, în favoarea dezvoltării celor două ţări”, a declarat la rândul său preşedintele Andres Manuel Lopez Obrador.

Din octombrie 2018, SUA se confruntă cu un aflux de migranţi ilegali la frontiera lor cu Mexicul, ceea ce a tensionat relaţiile între Washington şi Ciudad de Mexico.

În iunie, SUA au ameninţat că vor impune taxe vamale asupra produselor importate din Mexic dacă guvernul lui Andres Manuel Lopez Obrador nu pune capăt venirii migranţilor, originari în mare majoritate din ţări sărace din America centrală, în primul rând din Guatemala, El Salvador şi Honduras.

Citește și : Franţa ‘continuă dialogul’ în dosarul nuclear iranian

Sub presiune, Mexicul a desfăşurat peste 25.451 de soldaţi, repartizaţi între frontiera de sud, unde ajung majoritatea migranţilor, şi nord, la frontiera de 3.200 km care o separă de SUA, potrivit lui Ebrard.

Pe 22 iulie, Marcelo Ebrard a anunţat că guvernele mexican şi american se vor reuni la începutul lui septembrie la Washington pentru a evalua eforturile Mexicului în lupta împotriva imigraţiei ilegale în cadrul unui acord încheiat pe 7 iunie între SUA şi Mexic.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

‘Cartea verde’ digitală, obligatorie din 1 ianuarie 2025 pentru șoferii moldoveni

'Cartea verde' digitală, obligatorie din 1 ianuarie 2025 pentru șoferii moldoveni Până la sfârșitul acestui an șoferii moldoveni vor putea procura pe suport de hârtie...

Trei primari ai PSDE din raionul Nisporeni au aderat la Mişcarea Respect Moldova

Trei primari ai PSDE din raionul Nisporeni au aderat la Mişcarea Respect Moldova La Mişcarea Respect Moldova au aderat trei primari ai PSDE din raionul...

Guvernul României a aprobat acordarea sumei de 11,8 milioane de lei pentru restaurarea sediului Ministerului Culturii al R.Moldova

Guvernul României a aprobat acordarea sumei de 11,8 milioane de lei pentru restaurarea sediului Ministerului Culturii al R.Moldova Guvernul României a aprobat astăzi, 2 octombrie,...

Andrei Spînu, despre reabilitarea drumurilor: ‘În ultimii ani s-a construit mai mult ca niciodată’

Andrei Spînu, despre reabilitarea drumurilor: 'În ultimii ani s-a construit mai mult ca niciodată' „În ultimii ani s-a construit mai mult ca niciodată. Vom continua...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.