X

Mexicul apără dreptul de azil preşedintelui peruan demis Pedro Castillo

Mexicul a negat sâmbătă ca a interveni în afacerile interne ale Peru şi şi-a apărat dreptul său de a acorda, dacă va fi necesar, azil preşedintelui peruan demis Pedro Castillo, subliniind că acesta face parte din “tradiţia” diplomatică a ţării, notează AFP, potrivit agerpres

Fostul preşedinte al Peru Pedro Castillo, demis şi arestat preventiv, a făcut o cerere oficială de azil în Mexic, care se consultă cu guvernul peruan, a anunţat joi ministrul mexican de externe, Marcelo Ebrard.

Citește și : Germania va trimite sisteme de apărare aeriană Skynex în Ucraina

“Dreptul la azil este o tradiţie mexicană (…) nimănui nu i-a fost refuzat”, a spus el sâmbătă în legătură cu demersurile pe care le-a întreprins pentru ca autorităţile peruane să permită plecarea lui Pedro Castillo.

La rândul său, preşedintele mexican de stânga Andrés Manuel Lopez Obrador – care a afirmat că Pedro Castillo a fost victima “elitelor economice şi politice” din Peru – a negat sâmbătă că a intervenit în afacerile interne ale Peru.

Ministerul de Externe de la Lima a calificat aceste declaraţii drept “ingerinţe”.

“Ne exprimăm părerea, atâta tot”, a declarat sâmbătă Lopez Obrador, în faţa presei la Monterrey (nord).

“Dar este o încălcare (…) a democraţiei, deoarece dacă poporul l-a ales (pe Castillo), pentru ce îl vor demite?”, s-a întrebat el.

Pedro Castillo a fost demis miercuri printr-un vot al parlamentului, a cărui dizolvare tocmai o anunţase, manevră considerată imediat drept o tentativă de “lovitură de stat” de multe personalităţi, reaminteşte AFP.

Citește și : Parlamentul Greciei a adoptat reforma operațiunilor de spionaj

Tags: Andres Manuel Lopez ObradormexicPedro CastilloPeru
Categorii: Știrile zilei