Mexicul intră în precampanie, Claudia Sheinbaum vrea să devină prima preşedintă (VIDEO)

Publicat:

Primarul capitalei Mexicului, Claudia Sheinbaum, a anunţat luni că va îşi părăsi funcţia pentru a se consacra campaniei interne care începe în rândul partidului la putere, cu ambiţia de a deveni în 2024 prima preşedintă a Mexicului, notează AFP, potrivit agerpres.

Ministrul de externe, Marcelo Ebrard, a renunţat şi el la postul său luni pentru a face campanie în rândul partidul la putere, Morena, din ce în ce mai hegemonic în Mexic.


“Am luat decizia de a demisiona definitiv pe 16 iunie (vineri), cu obiectivul de a deveni prima femeie din istoria Mexicului care conduce destinele naţiunii”, a declarat Claudia Sheinbaum, 60 de ani, într-o conferinţă de presă în prezenţa echipei sale.

Citeşte şi: Ambasadorul României în Kenya, rechemat la Bucureşti după ce ar fi spus că africanii sunt ‘maimuțe’ – Black News

Această fiziciană, descendentă a unor migranţi evrei din Bulgaria şi Lituania, este favorita sondajelor în cursa pentru învestitura partidului stângii naţionaliste.

Acesta este favorit pentru a rămâne la putere după alegerile prezidenţiale din iunie 2024, purtat de imensa popularitate a preşedintelui în exerciţiu, Andres Manuel Lopez Obrador, şi de slăbiciunea opoziţiei.

Claudia Sheinbaum s-a angajat, de altfel, să continue “marea operă de transformare iniţiată de preşedintele” ales în 2018.

Edilul capitalei Mexicului a insistat pe “lupta sa pentru drepturile poporului mexican, democraţie, libertăţi, justiţie socială şi de mediu, drepturile femeilor încă de la vârsta de 15 ani”.

Claudia Sheinbaum se va confrunta în principal cu Marcelo Ebrard, imaginea Mexicului în străinătate de mai bine de patru ani.

“Mă voi consacra cu începere de astăzi unei alte sarcini foarte importante: să apăr cea de-a patra transformare (nume dat de preşedintele Lopez Obrador politicii sale de schimbare socială)”, a declarat Marcelo Ebrard în timp ce îşi lua concediu de la Ministerul de Externe.

Claudia Sheinbaum, Marcelo Ebrard şi doi candidaţi a priori de mică importanţă au convenit duminică asupra regulilor jocului pentru a desemna candidatul partidului Morena până pe 6 septembrie.

După ce vor străbate ţară între 19 iunie şi 27 august, candidaţii la învestitură vor fi departajaţi printr-un sondaj de opinie între 28 august şi 3 septembrie.

Citeşte şi: Moldova, în capcana unui conflict înghețat și cu războiul la ușă – Black News

Organizat de partid şi difuzat de patru institute private, sondajul nu va întreba respondenţii care este candidatul lor favorit, ci mai degrabă percepţia lor asupra fiecăruia dintre ei (onestitate, proximitate, cunoaştere a ţării).

Învinşii vor trebui să “sprijine câştigătorul”, adaugă acordul, ca pentru a evita orice candidatură disidentă sau ralierea la opoziţie a unuia dintre cei trei perdanţi. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Zeci de tigri şi lei în captivitate au murit în Vietnam; a fost detectată gripă aviară

Zeci de tigri şi lei în captivitate au murit în Vietnam; animalele erau pozitive la gripă aviară Zeci de tigri şi lei în captivitate au...

Singurătatea şi dependenţa de internet, printre principalele probleme din domeniul sănătăţii mintale (psihiatru)

Singurătatea şi dependenţa de internet, printre principalele probleme din domeniul sănătăţii mintale (psihiatru) ''Singurătatea şi dependenţa de internet se vor numără printre principalele probleme de...

Pandemia Covid-19 a scăzut temperatura nocturnă a Lunii

Pandemia Covid-19 a scăzut temperatura nocturnă a Lunii Temperatura nocturnă a Lunii a scăzut semnificativ în timpul perioadei de izolare globală din primăvara anului 2020,...

Instanța a decis: rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate

Instanța a decis: rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate Rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate. Decizia aparține unui tribunal din Argentina. Copiii celebrului...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.