X

Mexicul scoate armata împotriva cartelurilor de droguri

Guvernul preşedintelui mexican Andres Manuel Obrador a anunţat miercuri întăriri militare într-o regiune din Mexic lovită de o creştere a violenţelor atribuite traficului de droguri, punând la încercare strategia sa în faţa cartelurilor, informează joi AFP, potrivit agerpres.

Lopez Obrador s-a deplasat împreună cu membri ai guvernului său în statul Zacatecas (centru), unde de joia trecută au fost descoperite 16 trupuri spânzurate, metodă de intimidare obişnuită a cartelurilor atunci când îşi dispută teritorii şi pieţe de droguri. Zacatecas a înregistrat 1.277 de asasinate în 2021, comparativ cu 920 în 2020 şi 560 în 2019, potrivit ministrului apărării Luis Cresencio Sandoval.

Citește și : Canada, prima ţară din lume care acordă o autorizaţie completă pentru vaccinul Johnson&Johnson

Potrivit experţilor şi autorităţilor, regiunea a devenit un câmp de luptă între două cele mai puternice grupări criminale din Mexic, cartelul Sinaloa, moştenitor al lui “Chapo” Guzman, care ispăşeşte o pedeapsă de închisoare pe viaţă în SUA, şi Jalisco Noua Generaţie. SUA au promis 10 milioane de dolari pentru arestarea liderului acestuia din urmă, Nemesio Oseguera Cervantes.

“În circumstanţe de insecuritate şi de violenţă, noi trebuie să fim aici”, a declarat preşedintele Lopez Obrador, venit să-l susţină pe guvernatorul David Monreal Avila, care face parte din partidul său Mişcarea pentru Regenerare Naţională (Morena).

Ministrul mexican al apărării a anunţat trimiterea a încă 460 de militari în regiune. “Vom evita astfel confruntarea dintre bandele criminale care generează violenţa în stat”, a declarat Sandoval.

În total, 3.848 de elemente ale armatei sunt deja desfăşurate în regiune.

În faţa escaladării violenţei, guvernul regional l-a destituit săptămâna trecută pe responsabilul pentru securitate regional, înlocuindu-l cu un general în retragere, Adolfo Marin Marin.

Citește și : Putin se opune vaccinării obligatorii, dar îi îndeamnă pe ruşi să se imunizeze

Potrivit cifrelor oficiale, Mexicul a înregistrat peste 300.000 de asasinate începând din 2006, când fostul preşedinte Felipe Calderon a lansat un război total împotriva traficului de droguri.

Venit din opoziţie, preşedintele de stânga Lopez Obrador a vrut să pună în aplicare o politică de “abrazos, no balazos” (îmbrăţişări, nu gloanţe). 

Tags: Adolfo Marin MarinAndres Manuel ObradorChapo" GuzmanDavid Monreal AvilaFelipe CalderonJalisco Noua GeneraţieLuis Cresencio SandovalmexicMişcarea pentru Regenerare Naţională (Morena)Nemesio Oseguera CervantesSinaloaZacatecas
Categorii: Știrile zilei