Mexicul se angajează să protejeze o jurnalistă amenințată de traficanții de droguri

Publicat:

Guvernul mexican a anunţat luni măsuri de protecţie pentru o jurnalistă şi un canal de televiziune, după ameninţări transmise printr-o înregistrare video de către un grup armat care se revendică drept unul dintre cele mai puternice carteluri de droguri din Mexic, potrivit AFP și agerpres.

“Guvernul va lua măsuri adecvate pentru a proteja jurnaliştii şi media vizate de ameninţări”, a declarat pe Twitter Jesús Ramírez, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Andrés Manuel Lopez Obrador.


Citește și : Un plic cu gloanțe a fost trimis pe adresa Papei Francisc

“Libertăţile democratice trebuie să fie garantate, la fel şi dreptul la informare”, a adăugat el.

Într-o înregistrare difuzată pe reţelele de social media, un bărbat care se prezintă drept Rubén Oseguera, liderul cartelului Jalisco – Noua generaţie (CJNG), una dintre cele mai puternice reţele de trafic de droguri din Mexic, ameninţă canalul TV Milenio şi pe jurnalista sa Azucena Uresti.

Înconjurat de mai mulţi indivizi cu cagule pe cap şi echipaţi cu arme puternice, bărbatul cere ca acoperirea mediatică a conflictului cu alte grupări din statul Michoacán (vestul Mexicului) să fie “corectă”.

Jurnalista vizată în înregistrare nu s-a exprimat încă, dar organizaţia de apărare a libertăţii presei din Mexic a condamnat incidentul şi a cerut protecţia autorităţilor.

“Această practică repetată, constând în a ameninţa public media şi jurnalişti fără nicio jenă, fără nicio teamă, este gravă, întrucât ea semnifică faptul că aceste grupări se consolidează în faţa pasivităţii statului”, avertizează Balbina Flores, reprezentanta Mexicului în cadrul organizaţiei Reporteri fără Frontiere (Reporters sans frontieres, RSF).

Balbina Flores a cerut guvernului mexican să asigure securitatea reporterilor vizaţi de grupările criminale, dar a menţionat că anume corespondenţii din zonele de conflict sunt cei mai vulnerabili.

La rândul său, jurnalistul Héctor de Mauleon, care investighează traficul de droguri, a declarat pe Twitter că această ameninţare “este foarte îngrijorătoare” şi “nu poate fi trecută sub tăcere”.

Citește și : Un iranian moare de covid la fiecare două minute

Mexicul este una din ţările cele mai periculoase pentru presă, cu peste 100 de jurnalişti ucişi din 2000 şi până în prezent, potrivit cifrelor Comisiei pentru drepturile omului.

Anul acesta, trei jurnalişti au fost asasinaţi. Ultimul dintre ei, Ricardo Lopez , care declarase că primise ameninţări în statul Sonora (nord), a fost ucis la 22 iulie.

În 2020, opt jurnalişti au fost asasinaţi, potrivit RSF. Peste 90 % dintre crimele comise împotriva jurnaliştilor din Mexic rămân nepedepsite, denunţă organizaţiile de apărare a libertăţii de exprimare.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Singurătatea şi dependenţa de internet, printre principalele probleme din domeniul sănătăţii mintale (psihiatru)

Singurătatea şi dependenţa de internet, printre principalele probleme din domeniul sănătăţii mintale (psihiatru) ''Singurătatea şi dependenţa de internet se vor numără printre principalele probleme de...

Pandemia Covid-19 a scăzut temperatura nocturnă a Lunii

Pandemia Covid-19 a scăzut temperatura nocturnă a Lunii Temperatura nocturnă a Lunii a scăzut semnificativ în timpul perioadei de izolare globală din primăvara anului 2020,...

Instanța a decis: rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate

Instanța a decis: rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate Rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate. Decizia aparține unui tribunal din Argentina. Copiii celebrului...

Talentele Republicii Moldova, premiate pentru contribuțiile în artă și cultură la Gala Excelenței Muzicale

Talentele Republicii Moldova, premiate pentru contribuțiile în artă și cultură la Gala Excelenței Muzicale Talentele Republicii Moldova au fost onorate la Gala Excelenței Muzicale, eveniment...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.