Micheál Martin nu crede că Londra vrea să rescrie Protocolul privind Irlanda de Nord

Publicat:

Premierul irlandez Micheál Martin a declarat luni că, după întâlnirea avută cu omologul său britanic Boris Johnson, nu crede că Londra doreşte să rescrie aranjamentele comerciale post-Brexit referitoare la Irlanda de Nord, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Postul naţional de televiziune irlandez RTE a anunţat luni că guvernul de la Dublin se teme tot mai mult că Regatul Unit vrea să rescrie complet Protocolul privind Irlanda de Nord din Acordul de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană.


Vezi şi: Raidurile israeliene din Gaza continuă, după ce duminică au fost ucişi 42 de palestinieni – Black News

De partea sa, Regatul Unit i-a cerut Uniunii Europene să adopte o ”abordare bazată pe riscuri” faţă de regulile post-Brexit care guvernează comerţul cu Irlanda de Nord, a afirmat un purtător de cuvânt al premierului britanic Boris Johnson.

”Rămânem implicaţi în a lucra împreună cu UE asupra acestor chestiuni şi sperăm că europenii vor da dovadă de simţ practic şi vor avea o abordare bazată pe riscuri”, a spus reprezentantul executivului britanic.

Schimburile comerciale post-Brexit între Marea Britanie şi provincia Irlanda de Nord sunt guvernate de Protocolul privind Irlanda de Nord din Acordul de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană, cunoscut şi ca acordul Brexit. Acest protocol a fost conceput pentru a proteja principiile Acordului din Vinerea Mare, din 1998, şi pentru a păstra deschisă frontiera dintre Republica Irlanda şi provincia Irlanda de Nord prin menţinerea regiunii în interiorul pieţei unice a UE.

Citeşte şi: O tribună plină cu oameni S-A PRĂBUŞIT într-o sinagogă din Cisiordania (VIDEO)! Sunt morţi şi răniţi! – Black News

Relaţiile dintre Londra şi Uniunea Europeană au fost afectate grav de decizia Londrei de a părăsi piaţa unică europeană, măsură oficială de la 31 ianuarie 2020, dar devenită efectivă doar de la începutul acestui an.

Într-o încercare de reducere a tensiunilor, Londra a extins unilateral perioada de graţie pentru controalele asupra importurilor de produse alimentare din Marea Britanie în provincia Irlanda de Nord, o decizie criticată de Bruxelles, care a acuzat britanicii de încălcarea Protocolului privind Irlanda de Nord.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un moldovean a fost atacat cu maceta în Irlanda

Un moldovean a fost atacat cu maceta în Irlanda Un irlandez de 33 de ani a fost condamnat la 5 ani și 6 luni de...

Un moldovean a fost găsit MORT în Italia chiar de mama lui

Un moldovean a fost găsit MORT în Italia chiar de mama lui Un bărbat de 45 de ani, originar din Republica Moldova, a fost găsit...

Rafael Nadal și Alexander Zverev au pierdut finalele de la Bastad și Hamburg

Rafael Nadal și Alexander Zverev au pierdut finalele de la Bastad și Hamburg Nadal a pierdut în 2 seturi în finala cu Borges, scor 2-6,...

Jurnalist român: Israelul poate rezista pe mai multe fronturi, dar riscă să se extindă conflictul

Jurnalist român: Israelul poate rezista pe mai multe fronturi, dar riscă să se extindă conflictul Statul Israel are capacitate de a rezista mai multor fronturi...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.