X

Michel Aoun: Este imposibil ca explozia din portul Beirut să fi fost provocată de Hezbollah

Preşedintele libanez Michel Aoun a respins ca imposibilă ideea că o vastă explozie în portul Beirut în această lună să fi fost provocată de o detonare produsă la un depozit de arme al Hezbollahului, dar a declarat că toate posibilităţile vor fi investigate, relatează marţi Reuters, scrie agerpres.

Autorităţile libaneze investighează ce anume a condus la explozia unor cantităţi masive de nitrat de amoniu depozitate fără măsuri de siguranţă în port ani de zile. Explozia de la 4 august, în urma căreia s-a ridicat un nor gros de fum în formă de ciupercă, a ucis 178 de persoane şi a rănit alte 6.000, distrugând de asemenea părţi din oraş.

Citește și : Trump a declarat că va graţia marţi o persoană ‘foarte, foarte importantă’

Aoun, un aliat al puternicei mişcări Hezbollah susţinute de Iran, a declarat cotidianului italian Corriere della Sera într-un interviu publicat marţi că grupul nu a depozitat arme în port, făcându-se ecoul comentariilor liderului Hezbollah la începutul acestei luni.

“Imposibil, dar evenimente grave precum acesta încing spiritele şi imaginaţia”, a spus Aoun, întrebat despre cei care avansează această ipoteză, dar a adăugat că “chiar şi această variantă va fi investigată”.

Liderul Hezbollah, Sayyed Hassan Nasrallah, a respins acuzaţiile că mişcarea sa puternic înarmată avea depozitate arme în portul Beirut. El a spus că mişcarea sa va aştepta rezultatele anchetei, dar dacă se dovedeşte că a fost un act de sabotaj al Israelului, acesta va “plăti un preţ identic”.

Hezbollahul, care exercită influenţă asupra guvernului în Liban, a purtat mai multe războaie cu Israelul şi este clasificat de Statele Unite ca grupare teroristă.

Israelul a negat orice implicare în explozie.

Aoun a spus că ancheta încearcă să determine dacă neglijenţa, un accident sau “interferenţe externe” au cauzat explozia.

Citește și : Numărul total de cazuri de COVID-19 depăşeşte 250.000 în Turcia

“Deşi se pare că a fost un accident, vreau să evit să fiu acuzat că nu am ascultat fiecare voce”, a declarat Aoun cotidianului italian.

El a spus că mulţi oameni au susţinut că au văzut avioane zburând deasupra portului chiar înainte de explozie şi, deşi “nu foarte credibili”, ei ar trebui ascultaţi.

Tags: armeBeirutHezbollahIranMichel Aoun
Categorii: Sinteze