Michel Barnier îi recomandă Londrei să-și respecte angajamentele

Publicat:

Fostul negociator al Uniunii Europene pentru Brexit, francezul Michel Barnier, i-a recomandat marţi Regatului Unit să-şi respecte angajamentele cu privire la pescuit şi la Irlanda de Nord prevăzute în cadrul Brexitului, în caz contrar Londra fiind pasibilă de măsuri de retorsiune, transmite AFP, potrivit agerpres.

”Aspectul semnării este important, este vorba de încrederea pe care Regatul Unit trebuie să o câştige în continuare respectându-şi angajamentele, ceea ce nu face astăzi în Irlanda de Nord, ceea ce nu face cu pescarii, şi eu recomand ca (…) Regatul Unit să fie atent şi să-şi respecte angajamentele exact aşa cum sunt ele înscrise în cele două acorduri, din octombrie 2019 şi decembrie 2020”, a spus Barnier la un eveniment organizat de asociaţia Europresse.


Vezi și: Israelul a bombardat violent Gaza – VIDEO

”În privinţa pescuitului, avem o problemă serioasă în jurul insulei Jersey, pe care nu o înţeleg, în afară de o chestiune de rea-voinţă. Vor exista indubitabil consecinţe”, a subliniat fostul demnitar european.

Zeci de pescari francezi au manifestat săptămâna trecută cu ambarcaţiunile lor în faţa portului Saint-Helier din insula Jersey pentru a protesta contra condiţiilor de pescuit impuse de Londra în apele din zona acestei insule britanice situate în apropiere de coastele franceze. Parisul acuză Regatul Unit că nu respectă angajamentele asumate în cadrul Brexitului.

De asemenea, Comisia Europeană a acuzat Londra de încălcarea Protocolului privind Irlanda de Nord inclus în Acordul de retragere a Regatului Unit din UE, după ce britanicii au extins unilateral perioada de graţie pentru controalele asupra importurilor de produse alimentare din Marea Britanie în provincia Irlanda de Nord.

Citește și: ATAC ARMAT într-o școală din Rusia (VIDEO)! Mai mulți copii au fost uciși!

Schimburile comerciale post-Brexit între Marea Britanie şi provincia Irlanda de Nord sunt guvernate de Protocolul privind Irlanda de Nord din Acordul de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană, cunoscut şi ca acordul Brexit. Acest protocol a fost conceput pentru a proteja principiile Acordului din Vinerea Mare, din 1998, şi pentru a păstra deschisă frontiera dintre Republica Irlanda şi provincia Irlanda de Nord prin menţinerea regiunii în interiorul pieţei unice a UE.

Relaţiile dintre Londra şi Uniunea Europeană au fost afectate grav de decizia britanică de a părăsi piaţa unică europeană, măsură oficială de la 31 ianuarie 2020, dar devenită efectivă doar de la începutul acestui an.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia O moldoveanc a fost condamnată în Italia fiind acuzată de faptul că...

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia Un bărbat de 81 ani din Italia a fost omorât cu cruzime de...

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.