Michel Barnier o îndeamnă pe Theresa May ‘să facă o alegere’

Publicat:

Negociatorul şef al Uniunii Europene Michel Barnier a îndemnat Guvernul Theresei May, la Londra, ”să facă o alegere” cu privire la perioada post-Brexit, amintind că barierele comerciale sunt ”inevitabile” în afara uniunii vamale şi pieţei unice din care regatul vrea să iasă, scrie AFP, potrivit news.ro.

”A venit timpul să se facă o alegere”, a declarat Barnier luni, la finalul unei întâlniri cu premierul britanic şi cu ministrul Brexitului David Davis. ”Avem nevoie de claritate cu privire la propunerile britanice privind viitoarea relaţie” a Regatului Unit cu Uniunea Europeană, a adăugat el.


Citeşte şi: Singurul condamnat pentru atacurile din 9/11 îl dă în judecată pe Donald Trump

”Singurul lucru pe care-l pot spune este că, fără Uniunea Vamală şi în afara pieţei unice, barierele în comerţul de bunuri şi servicii sunt inevitabile”, a amintit el, în contextul în care o dezbatere pe această temă este în toi în Guvernul britanic.

Mai târziu, în cursul vizitei sale la Autoritatea Bancară Europeană (EBA), care urmează să se mute la Paris după Brexit, el a reafirmat, pe Twitter, că ”părăsind piaţa unică, Regatul Unit va pierde paşaportul financiar”.

Această chestiune reprezintă o miză majoră pentru numeroşi prestatari de servicii financiare care operează de la Londra pe lângă clienţi din celelate 27 de state membre.

David Davis a reafirmat că ţara sa va părăsi ”acordul vamal” cu scopul de a fi liberă să semneze acorduri comerciale cu restul lumii, exprimându-şi totodată dorinţa de a păstra relaţia comercială ”cea mai fluidă posibil” cu UE după consumarea Brexitului.

Citeşte şi: Avocaţii lui Trump îi cer acestuia să nu dea declaraţii în faţa procurorului special

Aceste precizări au loc în plin acces de tesniuni între susţinătorii şi oponenţii Brexitului, în urma uneia dintre numeroasele informaţii care circulă cu privire la negocieri şi potrivit căreia anumiţi miniştri s-ar pregăti să păstreze Regatul Unit în uniunea vamală cu scopul de păstra relaţiile economice după ieşirea din UE.

Un purtător de cuvânt al Theresei May a fost nevoit să intervină, cu puţin înaintea întâlnirii, pentru a da asigurări că singurele opţiuni ale Londrei sunt fie ”un nou partener vamal”, fie ”dispoziţii vamale slăbite”, fără să explice însă diferenţa între toate aceste posibilităţi.

În contextul în care o nouă rundă de negocieri este prevăzută la Bruxelles de marţii până vineri, Michel Barnier a avertizat la plecarea de la Bruxelles că ”nu e un minut de pierdut” în negocieri în vederea ajungerii la un acord.

”Sentimentul meu este că nu avem un minut de pierdut dacă vrem să încheiem un acord”, a declarat Barnier pentru BBC şi Sky News.

Citeşte şi: Transporturile din centrul Japoniei sunt paralizate de o furtună de zăpadă

În decembrie, Londra şi Bruxellesul au ajuns la un acord preliminar cu privire la divorţ şi urmează ca de-acum să cadă de acord asupra perioadei de tranziţie post-Brexit şi a viitoarei relaţiii care va uni cele două părţi.

Lunea trecută, UE şi-a anunţat poziţia de negociere a fazei de tranziţie post-Brexit dorite de Regatul Unit. Cele 27 de ţări care vor rămâne în UE au aprobat principiul ”unei tranziţii «statu quo»”, dar fără ca Londra să aibă puterea de a interveni în deciziile Uniunii.

DISCUŢII ANIMATE

Această perioadă de tranziţie continuă să sfâşie Guvernul conservator al Theresei May. Deputaţi pro-Brexit se tem că Regatul Unit, care va continua să respecte regulile europene în timpul acestei perioade, fără să aibă un cuvânt de spus, va deveni un ”stat vasal” al Uniunii.

Tranziţia şi viitoarea relaţie urmează să facă obiectul unor discuţii animate săptămâna aceasta, în cadrul unor reuniuni menite să stabilească poziţia Guvernului, împărţit între ”Brexiters” duri – ca şeful diplomaţiei Boris Johnson şi ministrul Mediului Michael Gove –  şi susţinători ai menţinerii celor mai strânse posibil relaţii cu UE – ca ministrul Finanţelor Philip Hammond.

Citeşte şi: Bursele din toată lumea se prăbuşesc după şocul înregistrat pe Wall Street. Bucureştiul a deschis ziua pe roşu

Hammond a provocat furia susţinătorilor Brexitului declarând recent că Regatul Unit se va îndepărta doar ”foarte modest” de economia europeană dupăă ieşirea din Uniune.

Theresa May se află în poziţia inconfortabilă de a fi nevoită să-i mulţumească pe unii, fără să-i nemulţumească pe ceilalţi. Iar ea întâmpină dificultăţi în a-şi impune autoritatea în Guvern, după înfrângerea în alegerile legislative din iunie, în care conservatorii şi-au pierdut majoritatea absolută în Camera Comunelor.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Tehnologiile moderne în crearea monedelor comemorative, discutate la Monetăria Statului din România

Tehnologiile moderne în crearea monedelor comemorative, discutate la Monetăria Statului din România Procesele tehnice și tehnologiile moderne utilizate în crearea monedelor comemorative au fost discutate...

A cucerit Everestul de 10 ori, dar a scăpat greu de o căsnicie abuzivă cu un român: Povestea uluitoare a alpinistei Lhakpa Sherpa

A cucerit Everestul de 10 ori, dar a scăpat greu de o căsnicie abuzivă cu un român: Povestea uluitoare a alpinistei Lhakpa Sherpa Lhakpa Sherpa...

Barcelona va majora taxa turistică la 4 euro pe noapte

Barcelona va majora taxa turistică la 4 euro pe noapte Consiliul Local al Barcelonei a aprobat majorarea taxei turistice de la 3,25 euro la 4...

O sportivă de 19 ani, OUT de la Paris, după ce a fost lovită de o mașină la un antrenament

O sportivă de 19 ani, OUT de la Paris, după ce a fost lovită de o mașină la un antrenament În ziua ceremoniei de deschidere...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.