X

Michel Barnier : Marea Britanie va trebui să accepte orice schimbări juridice pe care UE le va face în perioada de tranziţie

Marea Britanie va trebui să accepte orice eventuale schimbări juridice pe care Uniunea Europeană le face în timpul perioadei de tranziţie de 21 de luni după Brexit, a declarat luni seară negociatorul-şef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, informează Reuters.

Barnier a reamintit Londrei că încă există aspecte nesoluţionate cu privire la ‘divorţul’ dintre UE şi Marea Britanie şi a avertizat că în perioada de tranziţie post-Brexit britanicii ar putea să nu beneficieze de pe urma acordurilor comerciale pe care UE le are cu alte ţări, conform agerpres.

”Partenerii noştri din întreaga lume ar putea avea propriile opinii în legătură cu asta”, a afirmat Michel Barnier într-o conferinţă de presă desfăşurată după reuniunea Consiliului Afaceri Generale, de la Bruxelles, în care Uniunea Europeană a convenit să ofere Marii Britanii o perioadă de tranziţie de 21 de luni după Brexit, în cursul căreia va fi menţinut status quo-ul apartenenţei la UE, dar în care Marea Britanie nu va avea drept de vot.

Citește și : Automatizarea și globalizarea sunt o amenințare a locurilor de muncă (raport )

De partea sa, ministrul britanic pentru Brexit, David Davis, a anunţat că Londra se aşteaptă ca, după ieşirea ţării sale din Uniunea Europeană în martie anul viitor, ţările din afara blocului comunitar să dorească o renegociere a acordurilor de comerţ liber încheiate de UE.

”În cazul celor mari, cum este Coreea de Sud, ne aşteptăm în mod normal ca ele să vrea să facă într-o anumită măsură o renegociere atât în termeni de acces al lor pe piaţa noastră, cât şi de acces al nostru către pieţele lor”, a spus Davis într-o întâlnire cu membri ai Camerei Lorzilor.

Cei 27 de membri ai UE ‘au dat un nou mandat Comisiei Europene pentru a negocia o perioadă de tranziţie cu Regatul Unit al Marii Britanii’, a anunţat luni pe Twitter preşedinţia bulgară a Consiliului UE. Această tranziţie va dura de la data ieşirii Marii Britanii, la sfârşitul lunii martie 2019, ‘până la 31 decembrie 2020’, a precizat un membru al echipei de negociere europene, Sabine Weyan.

Conform directivelor de negociere aprobate luni de miniştrii europeni reuniţi în Consiliul Afaceri Generale, principiul de bază este ca în această perioadă de tranziţie Marea Britanie să aplice toate reglementările europene, ‘ca şi când ar fi în continuare stat membru’, dar ‘fără să participe la procesul decizional în instituţiile europene’. În plus, conform aceluiaşi mandat, Marea Britanie va trebui să accepte autoritatea instanţelor de control europene, inclusiv cea a Curţii de Justiţie a UE.

O perioadă de tranziţie a fost cerută de Marea Britanie, dar în solicitarea acesteia se menţionează o perioadă de doi ani, mai lungă decât cea agreată de europeni.

Tags: brexitdrept de votmarea britanieMichel BarniertranzitieUEuniunea europeana
Categorii: Diaspora