X

Michel Barnier profită de succesul acordului Brexit şi îşi afişează amibiţii politice în Franţa

Negociatorul Uniunii Europene pentru Brexit, francezul Michel Barnier, vrea să-şi dedice de acum ‘energia’ ţării sale şi familiei politice a dreptei, din care provine, slăbită şi divizată după alegerea preşedintelui Emmanuel Macron în 2017, transmite AFP, potrivit agerpres.

‘Vreau să folosesc energia care îmi rămâne pentru a lucra pentru ţara mea’, a afirmat Barnier, încă aureolat de acordul privind relaţiile post-Brexit între UE şi Regatul Unit.

Citeşte şi: Peste 10 milioane de mexicani au rămas fără curent

‘Voi vedea unde pot fi util’, a adăugat el marţi la postul de radio France Info, eschivând orice întrebare despre posibile ambiţii prezidenţiale în 2022 şi declarându-se pur şi simplu ‘patriot şi european’.

‘Unica mea preocupare este să fiu util ţării mele, care are nevoie de mai multă unitate, solidaritate, justiţie şi de respect’, a mai spus Barnier.

‘Mi-e dor să-i regăsesc pe francezi’, a adăugat cel care a fost de două ori comisar european (pentru politica regională şi pentru piaţa internă) şi a condus din 2016 negocierile pentru Brexit în numele UE.

Preşedintele Emmanuel Macron a declarat şi el că vrea să se sprijine pe francezii ‘patrioţi şi europeni’ pentru a reconcilia o ţară minată de divizări.

Michel Barnier a exclus totuşi să se alăture majorităţii prezidenţiale, care îşi propune să depăşească clivajul stânga-dreapta, el subliniind că, dimpotrivă, vrea să-şi ajute partidul, Republicanii (dreapta, de opoziţie), să-şi regăsească identitatea.

‘Voi încerca să-mi aduc contribuţia, în familia mea politică ce are şi ea nevoie să fie reconstruită, la dezbaterea politică franceză. Nu este neapărat un demers individual şi personal’, a afirmat el.

Fost ministru (al mediului, agriculturii, afacerilor europene şi afacerilor externe) şi ex-deputat de Savoia, Barnier a exclus deja, într-un interviu apărut luni în Le Figaro, să se prezinte în alegeri în regiunea sa de origine, Auvergne-Rhone-Alpes, sub culorile macroniste. ‘Cei care şi-au imaginat că aş putea schimba linia sau partidul nu mă cunosc cu adevărat’, a declarat el în interviu.

Citeşte şi: MASACRU marca ELN în Columbia! Cinci oameni au fost ucişi, printre care şi un copil de 3 ani

Michel Barnier l-a susţinut pe Bruno Le Maire, în prezent ministru al economiei al lui Macron, în alegerile primare ale dreptei şi centrului în 2016.

El a respins şi orice referire la vârsta sa – Barnier având 69 de ani, iar Macron 43. ‘Nu este o chestiune de vârstă. Există oameni cu părul alb şi care au idei noi, şi oameni foarte tineri care au idei învechite’, a spus el.

Tags: Auvergne-Rhone AlpesbrexitBruno Le MaireEmmanuel MacronfrantaMichel BarnierSavoiaUniunea Europeană de Radio şi Televiziune (EBU)
Categorii: Diaspora