Micronezia a discutat cu Taipei să treacă de la recunoaşterea diplomatică a Chinei la cea a Taiwanului

Publicat:

Federaţia Statelor Microneziene a avut discuţii în februarie cu Taiwanul cu privire la recunoaşterea diplomatică a acestuia în locul celei a Chinei, pentru o asistenţă de 50 milioane de dolari, a afirmat preşedintele la final de mandat al micului stat din Pacific, acuzând Beijingul că duce o ‘bătălie politică’ în ţara sa, transmit Reuters şi AFP, potrivit agerpres.

Micronezia, o federaţie cu doar 100.000 de locuitori, este aliată a Washingtonului, cu care întreţine relaţii strânse de la dobândirea independenţei în urmă cu peste 30 de ani.


Citeşte şi: Extrema dreaptă se consolidează în Austria – Black News

Tensiunile dintre SUA şi China în ce priveşte influenţa de securitate în insulele din Pacific sunt în creştere, iar preşedintele Microneziei, David Panuelo, a fost un critic marcant al iniţiativei Chinei de a încheia un pact comercial şi de securitate cu zece ţări insulare din regiune.

Autorităţile electorale din Micronezia au confirmat că Panuelo a pierdut preşedinţia în urma alegerilor naţionale de marţi.

Într-o scrisoare trimisă guvernatorilor statelor federaţiei, Panuelo a afirmat că s-a întâlnit cu ministrul de externe taiwanez Joseph Wu în februarie pentru a discuta despre recunoaşterea diplomatică a Taiwanului în locul Chinei.

‘Am fost transparent cu ministrul de externe Wu; estimăm că avem nevoie de o injecţie de aproximativ 50.000.000 de dolari pentru a răspunde necesităţilor noastre viitoare. Putem şi vom primi aceşti bani, pe o perioadă de trei ani, dacă şi când vom stabili relaţii diplomatice cu Taiwanul’, a scris el.

‘Taiwan mă asigură că pur şi simplu va prelua toate proiectele pe care le întreprinde China în prezent’, a adăugat el, precizând că a fost oferit de asemenea un pachet interimar de asistenţă anuală de 15 milioane de dolari.

În scrisoarea cu data de 9 martie, Panuelo acuză China că duce un ‘război politic’ în ţara sa şi că mituieşte oficiali guvernamentali.

El mai scrie că a blocat numirea noului ambasador al Chinei pentru că acesta avea un trecut în operaţiuni de securitate şi de poliţie în afara ţării.

Conform preşedintelui, precedentul ambasador al Chinei l-a îndemnat pe un oficial să semneze un memorandum de înţelegere între China şi Micronezia, deşi Panuelo îl respinsese.

La Beijing, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Mao Ning, a declarat că a luat notă de relatările despre scrisoarea lui Panuelo, dar că ‘acuzaţiile şi calomniile împotriva Chinei sunt în totală neconcordanţă cu faptele’.

Indiferent cine este la putere în Micronezia, China va susţine principiile de respect reciproc, egalitate şi avantaj reciproc ‘pe baza principiului ”o singură China”, a adăugat ea.

Beijingul şi Taipeiul au o istorie de competiţie în insulele din Pacific, unde se află patru din cei 14 aliaţi diplomatici ai Taiwanului. Două state din Pacific, Kiribati şi Insulele Solomon, au rupt relaţiile diplomatice cu Taiwanul în 2019 după ce au primit oferte de ajutor din partea Chinei.

Citeşte şi: Rețea de cazinouri ilegale în Ucraina conectate cu Rusia, care finanțau Moscova în schimbul unor favoruri – Black News

Rezultatele oficiale ale alegerilor din Federaţia microneziană vor fi anunţate în cursul zilei de vineri. Un nou guvern va fi instalat în mai, iar viitorul preşedinte va fi desemnat de Congres din cei patru senatori aleşi.

Micronezia – alcătuită din peste 600 de insule răspândite în zona Pacificului de Vest – este aproape de finalizarea unui pact reînnoit de asociere liberă cu Statele Unite, prin care acestea îi furnizează sprijin economic şi de apărare.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Cea mai scumpă geantă din lume a fost prezentată în cadrul Paris Fashion Week

Cea mai scumpă geantă din lume a fost prezentată în cadrul Paris Fashion Week Cea mai scumpă geantă din lume a fost prezentată pe podiumul...

De ce se confruntă din nou OpenAI cu un val de demisii

De ce se confruntă din nou OpenAI cu un val de demisii Pentru OpenAI, compania din spatele ChatGPT, ultimele douăsprezece luni vor rămâne în analele...

Un anticorp anti-HIV, izolat din celule de alpaca de o echipă de cercetători din China

Un anticorp anti-HIV, izolat din celule de alpaca de o echipă de cercetători din China Cercetătorii dintr-o echipă chineză au reuşit să izoleze un anticorp...

Pasagerii unor trenuri britanice au primit mesaje islamofobe după un atac cibernetic

Pasagerii unor trenuri britanice au primit mesaje islamofobe după un atac cibernetic Pasagerii trenurilor aflate în câteva dintre cele mai mari gări din Marea Britanie...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.