X

Microparticule de plastic, descoperite pe fundul mării în Noua Zeelandă

Un studiu pilot, efectuat de Institutul Naţional de Cercetare a Apei şi Atmosferei din Noua Zeelandă (NIWA) şi de Universitatea din Auckland, a descoperit microparticule de plastic în eşantioane colectate de pe fundul mării în zona Marlborough Sounds, a anunţat vineri NIWA, relatează Xinhua, potrivit agerpres.

Prezenţa microparticulelor de plastic în mediul înconjurător reprezintă o problemă la nivel global, acestea fiind găsite pe toată planeta, inclusiv în soluri alpine, în apele Antarcticii şi pe fundul oceanelor, la mii de metri adâncime.

Citeşte şi: 81 de oameni au murit în POTOPUL din Germania – Black News

Microparticulele de plastic sunt definite drept fragmente de plastic cu dimensiuni sub 5 mm, fie fabricate astfel, fie descompuse din materiale plastice mai mari.

Studiul a fost condus de Sally Watson, geolog marin în cadrul NIWA, alături de Marta Ribo şi Lorna Strachan de la Universitatea din Auckland.

În iulie 2020, mai multe eşantioane de sedimente au fost colectate de nava de cercetare “Ikatere” a NIWA din rezervaţia marină Long Island – Kokomohua, la 30 km de localitatea Picton.

Probele au fost colectate cu ajutorul unei carote care a extras sedimentele de la o adâncime de până la un metru în solul marin, în ape de 30-70 de metri adâncime.

În urma analizelor au fost identificate pelete de microplastic, fragmente şi fibre, albastre, negre, albe şi roşii.

“Nu ne-am aşteptat să vedem o astfel de gamă variată de microplastic la o distanţă destul de mare de o zona urbană”, a precizat Watson.

Va fi necesară o analiză suplimentară pentru determinarea provenienţei acestor microparticule de plastic, însă Watson a declarat că sursele potenţiale ar putea include resturi de vopsea de pe ambarcaţiuni şi de plase de pescuit, dar şi microfibre din îmbrăcăminte.

Studii recente efectuate de NIWA şi Universitatea din Auckland au identificat microparticule de plastic în intestinele şi ţesutul muscular al mai multor specii de peşti prinşi în Golful Hauraki.

Watson a explicat că vieţuitoarele marine se hrănesc cu sedimente de pe fundul mării şi ca microplasticul pătrunde astfel în lanţul trofic.

Particulele de nanoplastic (de 1.000 de ori mai mici decât microparticulele de plastic) pot pătrunde prin membranele celulare în ţesuturile vii. Este nevoie, însă, de studii suplimentare pentru evaluarea impactului nanoplasticului asupra organismului.

Citeşte şi: SUA vor să restabilească ele internetul mobil din Cuba – Black News

Între 60 şi 90 de procente din deşeurile care se acumulează în zonele de ţărm, la suprafaţa şi pe fundul mării, sunt alcătuite din plastic.

În fiecare an, aproximativ 8 milioane de tone de plastic ajung în ocean, echivalentul deversării în mare a încărcăturii unui camion de gunoi în fiecare minut, potrivit unui raport al Programului Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP).

UNEP a lansat campania “Clean Seas” (“Mări Curate”) în 2017 pentru a impulsiona demersurile globale împotriva materialelor plastice de unică folosinţă şi a particulelor de plastic folosite în general în produsele de igienă sau în cosmetice (microbeads). 

Tags: Clean SeasGolful HaurakiIkatereInstitutul Naţional de Cercetare a Apei şi Atmosferei din Noua Zeelandă (NIWA)Long Island - KokomohuaLorna StrachanMarlborough SoundsMarta Ribomicroparticule de plasticNoua ZeelandaPictonSally WatsonUniversitatea din Auckland
Categorii: Știrile zilei