Microsoft dă vina pe Uniunea Europeană pentru pana informatică uriașă de zilele trecute

Publicat:

Microsoft dă vina pe Uniunea Europeană pentru pana informatică uriașă de zilele trecute

După ce a scos din uz temporar, practic, 8,5 milioane de computere, Microsoft susține că Uniunea Europeană este de vină pentru cea mai mare pană informatică din lume, produsă vineri în urma unei actualizări de securitate defectuoase, relatează Euronews.

Un acord din 2009, pentru care a insistat Comisia Europeană, a însemnat că Microsoft nu a putut face modificări de securitate care ar fi blocat actualizarea de la firma de securitate cibernetică CrowdStrike, care a provocat defectarea a aproximativ 8,5 milioane de computere, a declarat gigantul Big Tech pentru ziarul Wall Street Journal.


Haos în aer și pe pământ, ecrane albastre Mii de zboruri au fost amânate sau anulate, lăsând pasagerii blocați pe aeroporturile din întreaga lume, serviciul NHS din Regatul Unit a fost afectat, iar plățile contactless nu au funcționat. Problema a fost declanșată de o actualizare defectuoasă a sistemului Falcon al CrowdStrike, care a fost conceput pentru a preveni atacurile cibernetice.

Acesta are acces privilegiat la o parte esențială a unui computer cunoscută sub numele de Kernel. Utilizatorii s-au trezit cu celebrul ”ecran albastru”, semn de ”moarte” a sistemului informatic, și de imposibilitate de utilizare, practic.

Microsoft are Windows Defender, alternativa sa internă la CrowdStrike, dar, din cauza acordului încheiat în 2009 pentru a evita o anchetă europeană privind concurența, a permis mai multor furnizori de securitate să instaleze software la nivelul nucleului.

Apple, în vizorul UE, din cauza normelor de concurență Încă de la începutul anilor 2000, Comisia Europeană a acuzat Microsoft că are un avantaj neloial față de alte companii datorită popularului său software Windows. Principalul concurent al Microsoft, Apple, a blocat în 2020 accesul la kernel pe computerele sale Mac, susținând că acest lucru ar îmbunătăți securitatea și fiabilitatea.

Vorbind pentru Wall Street Journal, un purtător de cuvânt al Microsoft a declarat că firma nu poate face o schimbare similară din cauza acordului UE. Microsoft a afirmat că au existat efecte majore deoarece CrowdStrike este utilizat pe scară largă de întreprinderi. CrowdStrike a declarat că „un număr semnificativ” de calculatoare afectate sunt din nou online și și-a cerut scuze pentru cele întâmplate.

În temeiul noii sale Legi privind piețele digitale, Europa încearcă în prezent să forțeze Apple să ofere acces la iPhone-ul său pentru a permite utilizarea unor magazine de aplicații și browsere web alternative. Apple a susținut că modificările vor face iPhone-ul mai puțin sigur.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Bărbatul dispărut ieri în apa Nistrului a fost găsit astăzi de salvatori

Bărbatul dispărut ieri în apa Nistrului a fost găsit astăzi de salvatori Bărbatul care a dispărut ieri în apa Nistrului, a fost găsit astăzi  de...

Aliona Strîmbeanu, directoarea ansamblului „Joc”, a fost concediată 

Aliona Strîmbeanu, directoarea ansamblului „Joc”, a fost concediată Aliona Strîmbeanu, directoarea ansamblului „Joc”, a fost concediată. Liuba Lupașenco, responsabila de comunicare a Ministerului Culturii a...

CNA îl cercetează pe Președintele Uniunii Chinologice pentru o evaziune uriaşă

CNA îl cercetează pe Președintele Uniunii Chinologice pentru o evaziune uriaşă Președintele Uniunii Chinologice din Moldova, Serghei Volîneț, este cercetat penal de Centrul Național Anticorupție...

Cu șarpele în troleibuz

Cu șarpele în troleibuz Un bărbat din capitală a decis, probabil, să-i surprindă pe alți călători și a urcat în compania unui șarpe  într-un...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.