X

Microsoft estimează că pana informatică provocată de sistemul său de operare a afectat circa 8,5 milioane de calculatoare

Microsoft estimează că pana informatică provocată de sistemul său de operare a afectat circa 8,5 milioane de calculatoare

Pana informatică mondială care a perturbat vineri aeroporturi, bănci şi multe alte servicii a afectat circa 8,5 milioane de computere care au sistemul de operare Windows, a afirmat Microsoft sâmbătă, potrivit AFP.

“Estimăm în prezent că actualizarea CrowdStrike a afectat 8,5 milioane de aparate cu Windows, sau mai puţin de 1% din toate dispozitivele Windows”, susţine Microsoft într-o postare pe blogul acestei societăţi, potrivit stiripesurse.

Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

Perturbarea a fost cauzată de o actualizare a soft-ului de securitate cibernetică al companiei CrowdStrike, care s-a dovedit a fi incompatibil cu sistemul de operare Windows, cel mai utilizat pe scară largă din lume.

“Deşi procentul este mic, efectele economice şi sociale semnificative observate reflectă utilizarea CrowdStrike de către companiile care gestionează multe servicii critice”, adaugă Microsoft.

Mii de zboruri au fost anulate, în timp ce funcţionarea multor spitale, administraţii, fabrici şi canale de televiziune, printre altele, a fost întreruptă ca urmare a acestei disfuncţionalităţi.

Citește și : Comisia Europeană a dat alerta economică: Turismul în UE s-ar putea prăbuși din cauza încălzirii globale

“Acest incident demonstrează natura interconectată a vastului nostru ecosistem – furnizori globali de servicii în cloud, software, companii de securitate cibernetică şi alţi furnizori de software şi clienţi”, remarcă la rândul său într-o postare separată un vicepreşedinte al grupului IT, David Weston.

“CrowdStrike ne-a ajutat să dezvoltăm o soluţie implementabilă la scară largă, care va permite infrastructurii Microsoft Azure (un serviciu în cloud n.red) să accelereze corectarea actualizării defectuoase”, explică acesta.

Tags: CrowdStrikeMicrosoftWindows
Externe