X

Miere contrafăcută, ANSA inițiază controale: „Sirop invertit cu aromă de miere”

Miere contrafăcută, ANSA inițiază controale: „Sirop invertit cu aromă de miere”

Cumpărăm miere fără miere. În cadrul controalelor ANSA s-a constatat că pe piață se plasează în continuare „Sirop invertit cu aromă de miere”, „camuflat” sub eticheta de „Miere artificială”. Totodată se comercializează și produse de patiserie care ar conține acest produs controversat. În context, reprezentanții agenției fac apel la etichetarea corectă a produselor, în caz contrar aceștia riscă amenzi de până la 25.000 de lei.

Potrivit Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, în cadrul controalelor oficiale precum și urmare a multiplelor petiții, parvenite de la persoane  fizice și juridice, se constată că pe piață se plasează în continuare „Sirop invertit cu aromă de miere” denumit în mod greșit „Miere artificială”.

ANSA atenționează:

,,Stimați operatori din domeniul alimentar! În cadrul controalelor oficiale precum și urmare a multiplelor petiții, parvenite de la persoane  fizice și juridice, se constată că pe piață se plasează în continuare „Sirop invertit cu aromă de miere” denumit în mod greșit ,,MIERE ARTIFICIALĂ”.”

În scopul protecției drepturilor și intereselor consumatorilor, precum și a eliminării concurenței neloiale producătorilor de miere naturală, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) informează cu privire la cerințele de etichetare și introducere pe piață a „Siropului invertit cu aromă de miere”.

Informațiile referitoare la produsele alimentare nu trebuie să inducă în eroare în ceea ce privește caracteristicile produsului alimentar şi anume:

– referitor la natura, identitatea, proprietățile, compoziția…;

– să sugereze, prin intermediul prezentării, în descrieri sau imagini, prezența unui anumit produs alimentar sau a unui anumit ingredient, în timp ce, în realitate, o componentă prezentă în mod natural sau un ingredient utilizat în mod normal în respectivul produs alimentar a fost înlocuit cu o altă componentă sau cu un alt ingredient.

Respectiv, se atestă faptul utilizării siropului invertit, în calitate de ingredient, la fabricarea diferitor produse de cofetărie și patiserie, precum torturile și ruladele, produsele fiind comercializate sub denumirea de: Медовик”,  „Медовый” etc. (denumirea produsului provine de la cuvântul Мед – miere în limba rusă). În mod greșit ,denumirea produsului îi sugerează consumatorului că la fabricarea produsului s-a utilizat mierea naturală, dar, în realitate, aceasta a fost înlocuită cu Sirop invertit cu aromă de miere.

 

Tags: ANSA inițiază controaleMiere contrafăcută
Categorii: SocialȘtirile zilei