X

Migranţii care trec Canalul Mânecii pentru a ajunge în UK scapă de urmărirea penală

Parchetul britanic a anunţat că nu îi va mai urmări penal pe migranţii care traversează Canalul Mânecii, o decizie care merge în sens contrar unui proiect de lege al ministrului de interne, ce prevede o înăsprire a legislaţiei şi pedepselor în aceste cazuri, transmite vineri AFP, potrivit agerpres.

O directivă publicată joi arată că ‘pasagerii ambarcaţiunilor şi ai altor vehicule nu trebuie să fie urmăriţi penal dacă nu sunt delincvenţi recidivişti sau nu au fost expulzaţi anterior’, explică un comunicat emis de parchet (Crown Prosecution Service, CPS). În schimb, aceste persoane vor fi expulzate printr-o procedură administrativă.

Citeşte şi: Un COMANDO de străini l-a asasinat pe preşedintele haitian – Black News

Modificarea a fost decisă luând în considerare faptul că ‘migranţii şi solicitanţii de azil nu pot, adesea, alege modul în care călătoresc, şi sunt exploataţi de grupări infracţionale organizate’.

Textul scoate în evidenţă consecinţele penale cu care se confruntă cei care joacă ‘un rol important’ în traficul de migranţi, ‘în special cei care organizează şi conduc traversări periculoase ale Canalului Mânecii în ambarcaţiuni’.

În opinia responsabilului CPS în probleme de imigraţie, Frank Ferguson, această abordare prezintă ‘un echilibru proporţional între descurajarea grupărilor infracţionale să încerce traversări periculoase ale Mânecii’ şi, pe de altă parte, ‘justiţie şi compasiune’.

Adoptarea unei astfel de politici a intervenit la o zi după prezentarea în parlament a unui proiect de lege al ministrului de interne Priti Patel, care intenţionează, dimpotrivă, înăsprirea pedepselor pentru migranţi, de la 6 luni la 4 ani de închisoare.

Textul mai prevede ca pedeapsa maximă pentru traficanţi să treacă de la 14 ani de detenţie la închisoare pe viaţă.

Citeşte şi: Pfizer/BioNTech vrea să ceară autorizare pentru a treia doză de vaccin – Black News

Aceste dispoziţii se înscriu în cadrul unei reforme a sistemului de azil post-Brexit în Regatul Unit.

Prezentată de ministrul de interne ca ‘justă, dar fermă’, ea vizează să descurajeze imigraţia ilegală şi prevede ca solicitanţii de azil să fie trataţi diferit în funcţie de calea, legală sau ilegală, prin care au ajuns în Marea Britanie.

Proiectul a fost însă criticat de ONG-uri, ca şi de Înaltul Comisariat al ONU pentru refugiaţi.

Tags: canalul maneciiCrown Prosecution ServiceFrank Fergusonmarea britaniemigrantiPriti Patel
Categorii: Diaspora