X

Migranții debarcați în Spania vor fi găzduiți într-o închisoare de lângă Malaga

Aproape 500 de migranţi debarcaţi în Spania vor fi reţinuţi într-o închisoare de lângă Malaga, în pofida protestelor ONG-urilor, în timp ce ministrul de interne spaniol avertizează că autorităţile sunt depăşite de sosirile migranţilor, transmite agerpres .

Ministrul Juan Ignacio Zoido precizează că nu mai sunt locuri libere în taberele de refugiaţi, prin urmare a decis ca respectivul grup să fie găzduit în acea închisoare, unde migranţii au toate condiţiile, ‘mijloace sanitare, duşuri, încălzire centrală, paturi, săli de sport’, această soluţie fiind preferată improvizării rapide a unor tabere unde sunt greu de asigurat condiţiile necesare.

Începând de joi, peste o mie de migranţi, dintre care mai mult de jumătate sunt algerieni, au debarcat pe coastele Spaniei, după ce ambarcaţiunile lor au fost interceptate pe Mediterana.

Citește și : Rusia a asigurat că, în pofida poluării radioactive detectate, nu a avut loc niciun incident nuclear

Ministrul spaniol de interne a avertizat de asemenea că migranţii trebuie să rămână în tabere închise, întrucât prin lăsarea lor în libertate vor fi încurajaţi şi mai mulţi să vină. ‘Nu putem accepta ca, sub pretextul că sosesc atât de multe nave pe care le putem salva, ca aceste persoane să rămână în libertate’, a indicat ministrul Juan Ignacio Zoido.

Însă ONG-urile protestează faţă de această decizie. ‘Suntem radical împotrivă’, a declarat directorul ONG-ului Malaga Acoge, Alejandro Cortina, care afirmă că aceşti străini nu pot fi ţinuţi în închisori. ‘Nu ştim dacă va exista personal abilitat pentru a constata nerespectarea drepturilor omului şi nici dacă un judecător va supraveghea această relocare’, cum se procedează în cazul centrelor pentru refugiaţi, explică el.

Un alt ONG, denumit Serviciul iezuit pentru migranţi (SJM), care asistă refugiaţii în astfel de centre, consideră de asemenea că decizia guvernului spaniol încalcă ‘drepturile şi garanţiile constituţionale’ şi ‘transformă pe nedrept în infractori aceste persoane care nu au comis niciun delict’.

Potrivit datelor Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţii (OIM), în Spania au debarcat de la începutul anului şi până pe 15 noiembrie 17.687 migranţi, faţă de 5.445 în aceeaşi perioadă a anului trecut. Deşi în urma Italiei şi Greciei, unde au debarcat circa 114.000 şi respectiv 25.000 de migranţi, Spania devine tot mai mult pentru migranţii africani o rută alternativă celei central-mediteraneene.

Tags: Malagamigrantiministrul de internespania
Categorii: Diaspora