X

Mihail Hodorkovski crede că alegerile din Rusia vor fi FALSIFICATE

Cu puţin înainte de alegerile parlamentare din Rusia, criticul deschis al Kremlinului Mihail Hodorkovski a avertizat asupra posibilităţii de falsificare a rezultatelor, relatează dpa, potrivit agerpres.

Nici membri ai opoziţiei şi nici observatori independenţi nu vor fi permişi, ambele fiind necesare pentru ca votul din 17-19 septembrie să fie un scrutin real, a spus Hodorkovski, care trăieşte în exil în Marea Britanie.

Citeşte şi: Opoziţia lui Jonas Gahr Store câştigă alegerile în Norvegia – Black News

Alegerile nu vor reflecta ceea ce simte populaţia cu adevărat în legătură cu aparatul puterii “pentru că rezultatele votului vor fi falsificate”, a declarat luni politicianul şi fostul magnat petrolier pentru postul de radio Eho Moskvî.

Directorul ştiinţific al institutului independent de votare Levada Center, Lev Gudkov, a deplâns faptul că nu a fost permisă publicarea de rezultate ale sondajelor de opinie, notează dpa.

Hodorkovski a mai spus că el însuşi nu va vota “pentru că este lipsit de sens”.

Acesta, care are 58 de ani şi a petrecut mai mulţi ani în închisoare ca adversar al preşedintele Vladimir Putin, a mai adăugat că liderul de la Kremlin “scuipă” asupra votului pentru Duma şi că nu-i pasă cine câştigă pentru că parlamentul nu mai are nicio putere.

“Putin nu a admis la aceste alegeri pe niciun critic de-al său”, a insistat el.

Ceea ce este decisiv este mai curând anul următorului scrutin prezidenţial, din 2024, a punctat Hodorkovski. Putin nu a precizat până acum dacă va candida din nou, dar nu se întrezăreşte niciun concurent.

La rândul său, Aleksei Navalnîi, disident încarcerat în acest moment, a solicitat, luni, pe Instagram un “vot inteligent”, luna viitoare.

Citeşte şi: Joe Biden va ţine un discurs în faţa Adunării Generale a ONU – Black News

În acest sens, alegătorii ar trebui să opteze pentru alţi candidaţi, dar nu pentru candidaţii din partidul Kremlinului, Rusia Unită. Potrivit lui Navalnîi, un vot inteligent ar putea reuşi să elimine unul sau doi “deputaţi corupţi” din Duma.

În acelaşi timp, el s-a plâns că avocaţilor săi li s-a refuzat accesul la el, cu puţin timp înainte de alegeri.

Deja de câteva săptămâni, autorităţile ruse şi-au intensificat represiunea asupra “votului inteligent” susţinut pe internet, blocând mai multe site-uri. 

Tags: alegeriAleksei NavalnîikremlinLev GudkovLevada Centermarea britanieMihail HodorkovskirusiaRusia Unita
Categorii: Știrile zilei