Mihail Saakaşvili a reprimit cetăţenia ucraineană

Publicat:

Noul preşedinte al Ucrainei Volodimir Zelensky i-a acordat marţi cetăţenia ucraineană fostului şef de stat georgian Mihail Saakaşvili, după ce aceasta i-a fost retrasă în 2017, înainte să fie expulzat din ţară, în urma opoziţiei sale faţă de fostul preşedinte ucrainean Petro Poroşenko, relatează AFP, potrivit news.ro.

Învestit în funcţie la 21 mai, Zelenski a amendat decretul predecesorului său, retrăgând de pe lista persoanelor private de naţionalitate numele lui Mihai Saakaşvili, care a primit cetăţenia ucraineană în 2015.


Citeşte şi: Autorităţile americane au pus mâna pe ‘JAGUAR’, unul din capii cartelului Sinaloa – FOTO

”Dreptatea a fost restabilită”, a comentat pentru presă secretarul Consiliului de Securitate şi Apărare Naţională, Oleksandr Daniliuk.

”Legea a fost încălcată” atunci când lui Saakaşvili i s-a retras naţionalitatea ucraineană, a apreciat el.

”Mulţumesc preşedintelui Zelenski! Glorie Ucrainei!”, s-a felicitat imediat, în ucraineană şi rusă, pe Facebook, fostul preşedinte georgian (2004-2013), căruia i s-a interzis intrarea în această fostă republică sovietică după ce a fost expulzat, în februarie 2018.

Saakaşvili şi-a anunţat imediat întoarcerea, cu avionul de la Varşovia, în Ucraina, miercuri după-amiaza.

Mihail Saakaşvili a fost numit guvernator al regiunii ucrainene Odesa, în 2015, de către Petro Poroşenko, preşedinte la acea vreme.

Mai întâi un aliat al lui Poroşenko, Saakaşvili a devenit apoi unul dintre cei mai aprigi adversari ai acestuia, acuzându-l de corupţie şi organizând manifestaţii în care i s-a cerut destituirea.

Poroşenko i-a retras, până la urmă, naţionaliatea ucraineană în iulie 2017.

Citeşte şi: Lupte crâncene la summitul UE pentru succesiunea lui Jean-Claude Juncker

Saakaşvili, căruia i s-a retras naţionalitatea georgiană în ţara sa natală, în urma unor ”abuzuri de putere”, a devenit atunci apatrid.

După expulzarea sa, el s-a instalat în Olanda, ţara de origine a soţiei sale, însă a insistat mereu că doreşte să revină în Ucraina, pentru a lua parte la alegeri, după plecarea lui Poroşenko de la putere.

Saakaşvili a dat asigurări, marţi, că nu are ”vreo ambiţie politică personală” imediat.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

Actrița Shannen Doherty a murit la 53 de ani; Suferea de cancer de mai mulți ani

Actrița Shannen Doherty a murit la 53 de ani; Suferea de cancer de mai mulți ani Shannen Doherty a murit după ce mai mulți ani...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.