Mihail Saakaşvili s-a întors la Kiev după ce i s-a redat cetăţenia ucraineană

Publicat:

Fostul preşedinte georgian Mihail Saakaşvili s-a întors miercuri la Kiev după ce i s-a redat cetăţenia ucraineană printr-un ordin al noului preşedinte Volodimir Zelenski, informează DPA, potrivit agerpres.

Saakaşvili a fost întâmpinat cu un buchet de trandafiri într-o sală a aeroportului plină de reporteri. Susţinătorii săi au strigat: “Mişa, Mişa!”, un diminutiv al primului nume al lui Saakaşvili.


Citește și : Foc de armă accidental la bordul avionului premierului ceh Andrej Babis

După ce a servit două mandate consecutive ca preşedinte al Georgiei până în 2013, Saakaşvili a fost numit guvernator al regiunii ucrainene Odesa de la Marea Neagră în 2015.

El a demisionat un an şi jumătate mai târziu, acuzându-l pe preşedintele de atunci al Ucrainei, Petro Poroşenko, de perpetuarea corupţiei endemice. Poroşenko a emis apoi un decret prin care i-a retras cetăţenia lui Saakaşvili.

Saakaşvili a continuat să susţină campania electorală a candidatului care a fost ales să-i succeadă lui Poroşenko ca preşedinte, Volodimir Zelenski. În această săptămâna, Zelenski a amendat decretul lui Poroşenko din 2017, restabilindu-i cetăţenia lui Saakaşvili.

“M-am întors pentru a construi ceea ce mi-am propus la Odesa”, a declarat Saakaşvili reporterilor în afara aeroportului. “Vreau să particip la construirea unei noi Ucraine”.

Citește și : ALERTĂ în centrul Parisului: Sediul Ministerului de Interne francez, evacuat din cauza unui incendiu

După ce Poroşenko i-a retras cetăţenia ucraineană în iulie 2017, Saakaşvili, care deja renunţase la cetăţenia georgiană pentru a o obţine pe cea ucraineană, urmărit de justiţie în ţara sa natală pentru “abuz de putere”, a devenit apatrid, aminteşte France Presse.

După expulzarea sa, el s-a instalat în Olanda, ţara de origine a soţiei sale, dar a insistat întotdeauna asupra dorinţei de a reveni în Ucraina pentru a lua parte la alegeri după plecarea de la preşedinţie a lui Petro Poroşenko.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

Actrița Shannen Doherty a murit la 53 de ani; Suferea de cancer de mai mulți ani

Actrița Shannen Doherty a murit la 53 de ani; Suferea de cancer de mai mulți ani Shannen Doherty a murit după ce mai mulți ani...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.