Mii de croaţi au comemorat căderea oraşului Vukovar, în pofida pandemiei

Publicat:

Mii de croaţi au comemorat miercuri căderea oraşului Vukovar, unul dintre episoadele cele mai sângeroase din războaiele din fosta Iugoslavie, în pofida avertismentelor medicilor în contextul creşterii accentuate a numărului persoanelor infectate cu noul tip de coronavirus, informează AFP, scrie agerpres.

Autorităţile au recomandat ca cel mult 500 de persoane să participe la manifestaţia din acest oraş din estul Croaţiei, cucerit de sârbi la începutul războiului de independenţă în 1991. Cu toate acestea, în jur de 10.000 de persoane, potrivit presei locale, dintre care unii fără să poarte mască, au mărşăluit de la spital, simbolul rezistenţei din oraş, până la cimitir, unde au fost depuse coroane de flori şi aprinse lumânări.


Citește și : Nikol Paşinian anunţă un plan de recontrucţie în Nagorno-Karabah

Croaţia interzice în general reuniunile de peste 50 de persoane, însă celula pentru gestionarea crizei sanitare a decis în urmă cu câteva zile că această regulă nu se va aplica pentru manifestaţiile ce vor marca anumite date istorice, cum este şi această zi de comemorare a căderii oraşului Vukovar în mâinile sârbilor.

O asociaţie a medicilor internişti a denunţat o decizie “ipocrită şi laşă”, îndemnându-i pe oameni să respecte “măsurile valabile pentru noi toţi, în toate situaţiile”.

Croaţia, ţară cu 4,2 milioane de locuitori, a înregistrat miercuri 3.251 de noi cazuri de COVID-19, un record. În total, 1.151 de oameni au murit în această ţară de COVID-19.

În fiecare an, zeci de mii de persoane se adună la Vukovar, mic oraş de la Dunăre, pentru a comemora căderea lui după un asediu de trei luni din partea armatei iugoslave şi paramilitarilor sârbi. “Stalingradul croat” a fost practic ras de pe suprafaţa Pământului şi peste 1.600 de oameni au fost ucişi.

După ce au cucerit oraşul, armata iugoslavă a capturat în jur de 400 de răniţi care se aflau la spital, croaţi şi alţi non-sârbi. În jur de 260 dintre ei au fost transportaţi până la o fermă de porci unde au fost bătuţi, ucişi şi îngropaţi în gropi comune.

Circa 22.000 de non-sârbi au fost expulzaţi atunci din oraş.

Vicepremierul croat de origine sârbă Boris Milosevic a participat la comemorare. Evocând un “mesaj pentru viitor”, şeful guvernului Andrej Plenkovic a declarat că ţara sa “are forţa de a face paşi pentru coexistenţă şi reconciliere”.

Citește și : Poliţia britanică l-a ARESTAT pe teroristul din Birmingham

La 25 de ani de la încheierea războiului, relaţiile între comunităţile sârbă şi croată rămân tensionate, ca şi cele cu Serbia.

Proclamarea independenţei Croaţiei, în iunie 1991, a marcat începutul războiului cu forţele sârbe susţinute de Belgrad, un conflict soldat cu 20.000 de morţi.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor Un număr de 17 state europene au cerut Comisiei...

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici O moldoveancă de...

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA A fost înregistrat un nou record...

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.