X

Mii de filipinezi au fost EVACUAŢI din zona vulcanului Taal

Autorităţile din Filipine au început joi evacuarea a mii de persoane după creşterea nivelului de alertă în zona unui vulcan care a expulzat în atmosferă o coloană de gaze şi vapori fierbinţi până la o înălţime de un kilometru, informează Reuters, potrivit agerpres.

Starea de alertă în zona vulcanului Taal, situat la aproximativ 70 de kilometri sud de capitala Manila, a fost ridicată cu o treaptă, de la nivelul 3 la nivelul 2 pe o scară de 5, ceea ce, potrivit Institutului de Vulcanologie şi Seismologie din Filipine (PHIVOLCS), presupune o “intruziunea magmatică” în craterul principal ce “ar putea conduce la erupţii succesive”.

Citeşte şi: Pașapoarte de vaccin: TOTUL S-A SFÂRŞIT! Guvernul britanic ne spune că este timpul să „trăim cu Covid” … și NU TREBUIE să arătăm dovada vaccinării pentru a participa la adunări în masă

Taal este unul dintre cei mai mici vulcani activi din lume.

În pofida faptului ca are o înălţime de doar 311 metri, o erupţie a acestui vulcan are potenţial letal. În 1911, o erupţie a provocat moartea a peste 1.300 de persoane.

În ianuarie anul trecut, Taal a expulzat o coloană de cenuşă şi vapori fierbinţi care a ajuns până la 15 kilometri înălţime. Peste 100.000 de persoane au fost nevoite să îşi lase în urmă locuinţele şi să fugă, numeroase zboruri au fost anulate, iar un strat gros de cenuşă vulcanică s-a depus în Manila.

Autorităţile au avertizat joi că o nouă erupţie ar putea fi mai periculoasă decât cea de anul trecut. Apa din craterul lui Taal fierbea înainte şi după erupţie, după cum se vede într-un videoclip publicat pe contul de Facebook a PHIVOLCS. Magma a intrat în contact cu apa din crater, care apoi s-a transformat în gaze şi vapori, fenomen cunoscut sub numele de erupţie freatomagmatică.

Erupţia “freatomagmatică este mai periculoasă, deoarece există deja o interacţiune cu magma”, a explicat într-o conferinţă de presă Maria Antonia Bornas, directoarea departamentului de monitorizare şi predicţie a erupţiilor în cadrul agenţiei citate.

Localităţile Agoncillo şi Laurel, situate pe marginea lacului care înconjoară vulcanul Taal, se află în pericol riscând să fie afectate de efectele erupţiei şi de un tsunami vulcanic, a indicat agenţia.

Biroul naţional pentru situaţii de urgenţă a avertizat asupra riscului de erupţii şi cutremure.

Evacuarea localităţii Agoncillo a început joi după-amiaza, a anunţat guvernatorul provinciei Batangas, Hermilando Mandanas, 3.523 de familii, sau 14.495 de persoane, fiind mutate în zone sigure.

Citeşte şi: Vaccinul CureVac are o eficacitate de numai 48%

PHIVOLCS a anunţat marţi că smogul vulcanic a învăluit mai multe localităţi situate în jurul Taal, cel de-al doilea cel mai activ vulcan din Filipine, care a expulzat coloane de gaze şi vapori fierbinţi.

Mai multe cutremure vulcanice au fost consemnate în zona vulcanului Taal din provincia Batangas începând din luna aprilie, a precizat PHIVOLCS.

Vulcanul a erupt de 33 de ori după anul 1572.

Taal este o destinaţie turistică populară datorită lacului pitoresc din crater. De altfel, este singurul vulcan situat în zona unui lac şi pe o insulă. 

Tags: AgoncilloBatangasfilipineHermilando MandanasInstitutul de Vulcanologie şi Seismologie din Filipine (Phivolcs)LaurelmanilaTaalvulcan
Categorii: Știrile zilei