X

Mii de imigranţi au pătruns pe teritoriul mexican după ce au rupt un gard de la graniţa cu Guatemala

Migranţii care călătoresc într-o caravană au rupt vineri un gard de la graniţa dintre Guatemala şi Mexic, mii de oameni strecurându-se pe teritoriul mexican, sfidând rugăminţile autorităţilor mexicane pentru o trecere ordonată şi ameninţările de represalii ale preşedintelui american, relatează AP, potrivit Agerpres.

Citește și : Arabia Saudită recunoaşte că jurnalistul Jamal Khashoggi a fost ucis în consulatul său din Istanbul

Pe partea mexicană a unui pod de frontieră, migranții au fost întâmpinaţi de un contingent de poliţie cu scuturi. Aproximativ 50 dintre ei au reuşit să treacă determinându-i pe poliţişti să folosească spray-ul cu piper, iar ceilalţi s-au retras.

Porţile au fost închise din nou, iar poliţia a folosit un difuzor pentru a adresa maselor, transmiţându-le: “Avem nevoie să opriţi agresiunea”.

Şeful poliţiei federale mexicane, Manelich Castilla, a declarat pentru un post de televiziune din oraşul de frontieră Ciudad Hidalgo că forţele de ordine şi-au atins obiectivul principal de prevenire a unei încălcări violente a migranţilor de peste 3.000 de persoane. Într-un interviu separat cu un alt post tv, el a acuzat oameni care nu fac parte din caravană că au atacat poliţia cu pocnitori şi pietre.

Citește și : Parlamentul macedonian a votat în favoarea schimbării numelui țării

“Va fi în condiţiile pe care le-am spus de la început”, a spus Castilla. “Ordonat, cu proceduri stabilite, niciodată prin violenţă sau forţă ca un grup de oameni încercaţi”.

Haosul s-a calmat oarecum pe măsură ce migranţii au format o linie umană care se întinde de-a lungul podului. Unii s-au întors în Guatemala pentru a cumpăra apă şi mâncare.

Tags: Ciudad HidalgofrontieragranitaGuatemalaimigrantimexic
Categorii: Știrile zilei