Mii de migranţi riscă să moară de frig în Bosnia

Publicat:

Mii de migranţi, care trăiesc în locuinţe improvizate în Bosnia în speranţa de a intra în Croaţia, ţară membră a Uniunii Europene, au nevoie de asistenţă umanitară sporită odată cu sosirea iernii, a avertizat luni Federaţia Internaţională a Crucii Roşii şi a Semilunii Roşii (FICR), relatează AFP, potrivit agerpres.

Evitată anterior de către migranţi, Bosnia s-a confruntat în acest an cu un aflux de nou-sosiţi pe care ea cu greu îl gestionează. Începând din ianuarie, peste 23.000 au intrat în Bosnia şi aproximativ 5.300 sunt încă în această ţară, majoritatea dintre ei aflându-se la frontiera cu Croaţia, potrivit FICR, cu sediul în Geneva.


Citeşte şi: CNN dezvăluie ultimele cuvinte ale lui Jamal Khashoggi

”În pofida tuturor eforturilor desfăşurate de către organisme de ajutor pentru a furniza hrană şi adăpost pentru migranţi, condiţiile de trai sunt în continuare rele şi riscul de hipotermie creşte odată cu sosirea frigului”, a declarat responsabilul regional pentru Europa al FICR, Simon Missiri. ”Fără ajutor umanitar, este greu de spus câte persoane vor rezista până în primăvară”, a afirmat Missiri într-un comunicat.

Migranţii respectivi, care au plecat din cauza războiului şi a sărăciei din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, trăiesc în corturi, clădiri abandonate şi tabere improvizate care nu oferă nici o protecţie faţă de temperaturile din timpul iernii, ce pot ajunge până la minus 15 grade Celsius, în timp ce posturile de frontieră sunt închise, precizează FICR.

Societatea de Cruce Roşie din Bosnia-Herţegovina distribuie în fiecare zi alimente pentru aproape 3.000 de persoane în şase centre repartizate în toată ţara, dar ”resursele lor sunt limitate”, a explicat comunicatul. Personalul şi voluntarii distribuie de asemenea îmbrăcăminte călduroasă, saci de dormit şi pături pentru migranţi.

Citeşte şi: ‘Vestele galbene’ se extind în Europa! Protestele din Macedonia au preluat modelul francez

”Ne temem că, fără o acţiune concertată, migranţii ar putea fi victimele unei catastrofe umanitare, ce poate fi complet evitată. Dar, dacă acţionăm acum, (…) putem să le oferim o oarecare protecţie migranţilor şi centrelor lor de primire. Dar timpul presează”, a subliniat Missiri.

Faţă de aceste nevoi crescânde, FICR şi Societatea Crucii Roşii din Bosnia-Herţegovina au lansat luni un apel la strângerea a 3,3 milioane de franci elveţieni (2,9 milioane de euro). Aceste fonduri vor permite acordarea de ajutor migranţilor în următoarele luni. Echipe mobile ale Crucii Roşii îi vor avertiza de asemenea pe migranţi în legătură cu prezenţa în Bosnia a unor câmpuri minate, rămase din timpul războiului intercomunitar (1992-1995).

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Moldovenii trimit tot mai puțini bani acasă

Moldovenii trimit tot mai puțini bani acasă Remiterile personale primite de rezidenții Republicii Moldova în trimestrul I 2024 au scăzut cu 6,5% comparativ cu aceeași...

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite Trei persoane au fost rănite la Paris după ce...

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă Așezat în vârful unui deal de pe...

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic În unele țări europene, a fi bunic a devenit o ocupație plătită....

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.