Mii de militanţi pro-Chavez au sărbătorit 20 de ani de la lovitura de stat eşuată împotriva acestuia

Publicat:

Mii de militanţi chavişti s-au reunit miercuri în cadrul unei mari manifestaţii la Caracas, pentru a marca lovitura de stat eşuată împotriva fostului preşedinte venezuelean Hugo Chavez, în urmă cu 20 de ani, informează joi AFP, potrivit agerpres.

Sunt deja “20 de ani de la ‘revoluţia din aprilie’, 20 de ani de la înfrângerea istorică a loviturii de stat organizată împotriva poporului şi împotriva comandantului-preşedinte Hugo Rafael Chavez Frias”, a declarat moştenitorul său spiritual, preşedintele Nicolas Maduro, care i-a succedat după moartea lui, în 2013.


Citeşte şi: Andrzej Duda acuză de la Kiev: ‘Este terorism, nu război!’ – Black News

“În urmă cu 20 de ani, Venezuela, într-o zi ca cea de azi, a dat o lecţie istorică oligarhiei naţionale, imperialismului şi dreptei mondiale”, a continuat Maduro.

Chavez a fost constrâns să părăsească puterea timp de 48 de ore după o lovitură de stat, în aprilie 2002, după o enormă manifestaţie la apelul opoziţiei şi grupurilor de afaceri. Revoltele de atunci s-au soldat cu 19 morţi şi zeci de răniţi.

Citeşte şi: Marine Le pen ar fi deschisă unei Franțe care PLEACĂ din Uniunea Europeană – Black News

Pe 12 aprilie, comandanţii militari au anunţat demisia preşedintelui şi plasarea lui în detenţie, precum şi punerea în funcţiune a unui “guvern provizoriu”. Însă, pe 13 aprilie, un grup de militari loiali a obţinut eliberarea lui Chavez şi revenirea lui la preşedinţie, în timp ce manifestaţii în masă au avut loc în susţinerea lui.

La putere din 1999 până la moartea sa în 2013, Hugo Chavez, care a beneficiat de bogăţia petrolieră a ţării sale, rămâne o personalitate foarte populară în Venezuela, chiar dacă de atunci ţara s-a cufundat într-o profundă criză economică.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Zeci de tigri şi lei în captivitate au murit în Vietnam; a fost detectată gripă aviară

Zeci de tigri şi lei în captivitate au murit în Vietnam; animalele erau pozitive la gripă aviară Zeci de tigri şi lei în captivitate au...

Singurătatea şi dependenţa de internet, printre principalele probleme din domeniul sănătăţii mintale (psihiatru)

Singurătatea şi dependenţa de internet, printre principalele probleme din domeniul sănătăţii mintale (psihiatru) ''Singurătatea şi dependenţa de internet se vor numără printre principalele probleme de...

Pandemia Covid-19 a scăzut temperatura nocturnă a Lunii

Pandemia Covid-19 a scăzut temperatura nocturnă a Lunii Temperatura nocturnă a Lunii a scăzut semnificativ în timpul perioadei de izolare globală din primăvara anului 2020,...

Instanța a decis: rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate

Instanța a decis: rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate Rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate. Decizia aparține unui tribunal din Argentina. Copiii celebrului...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.