Mii de morti si milioane de oameni stramutati din cauza dezastrelor naturale

Publicat:

Primavara precoce, vara de foc si toamna cu furtuni si viituri catastrofale, dar si tornade si cutremure importante au caracterizat anul 2019 din punct de vedere al dezastrelor naturale, transmite agerpres.

Anul 2019, care ar putea fi declarat unul dintre cei mai caldurosi înregistrati vreodata, a debutat cu o vreme neobisnuita în Europa de Vest si a continuat sa copleseasca ‘batrânul continent’ cu un val de caldura exceptional de precoce. În februarie, s-au înregistrat temperaturi maxime record în Marea Britanie, ajungând chiar la 20,6 grade Celsius în Tara Galilor si primavara timpurie în Franta, cu 21 de grade Celsius în Pleyber-Christ, sau în Scandinavia unde au fost 9,1 grade Celsius în Kvikkjokk (Suedia), în apropierea Cercului Polar, dar si 17,8 grade Celsius în Linge (Norvegia). Toate acestea în timp ce în Turcia si Grecia ningea.


Australia a fost, însa, deosebit de afectata în acest an de canicula, seceta si incendii, pe acest continent fiind înregistrata cea mai calduroasa vara (decembrie-februarie) de la debutul înregistrarilor meteorologice. De altfel, prima luna din acest an a fost cea mai calduroasa luna ianuarie din istoria monitorizarilor meteorologice din Australia, cu o temperatura medie ce a urcat, pentru prima data, la peste 30 de grade. Temperaturile extreme care au afectat sudul Australiei au condus la înregistrarea unor valori record, care au ajuns pâna la 46,6 grade Celsius în capitala statului Australia de Sud si la 49,5 grade Celsius, cea mai ridicata valoare de temperatura înregistrata într-o localitate aflata la malul marii, în Port Augusta, la 300 kilometri spre nord de Adelaide.

Vara 2019 a fost cea mai calduroasa din istoria înregistrarilor meteorologice realizate în emisfera nordica, conform Administratiei Nationale Oceanice si Atmosferice (NOAA) din Statele Unite. La nivel planetar, perioada iunie-august 2019 a fost a doua cea mai calduroasa de la începutul masuratorilor care au debutat în urma cu 140 de ani, fiind depasita doar de temperaturile toride din 2016, potrivit raportului NOAA în care se precizeaza ca în luna august temperatura oceanica globala a ajuns la cel mai înalt nivel înregistrat vreodata în istoria meteorologiei moderne.

Totodata, în Africa s-a consemnat cea mai calduroasa perioada iunie-august de la începutul înregistrarilor, iar în America de Sud si Europa au fost consemnate, în perioada iunie-august, temperaturi care se claseaza printre primele trei cele mai calduroase perioade similare din istoria înregistrarilor, potrivit NOAA.

Caldura extrema a afectat în acest an si India. În luna iunie, temperaturile au depasit 50 de grade Celsius pentru a doua oara în trei zile în Churu din statul Rajasthan, aproape de recordul de caldura înregistrat vreodata în India, de 51 de grade Celsius în localitatea Phalodi din Rajasthan în mai 2016. Valul de caldura a provocat decesul a zeci de persoane.

În Franta, canicula din luna iunie a fost declarata una fara precedent din ultimii 70 de ani si dupa 1947, anul ce a marcat debutul masuratorilor detaliate de temperatura, prin prisma precocitatii sale, conform Meteo-France. Recordul absolut de temperatura în Franta a fost doborât la sfârsitul lunii iunie când s-au înregistrat 45,9 grade Celsius în Gallargues-le-Montueux din departamentul sudic Gard, mult peste recordul precedent de 44,1 grade Celsius stabilit în 2003, în contextul în care si alte tari europene au doborât recorduri nationale cel putin egale cu 45 de grade Celsius (Bulgaria, Portugalia, Italia, Spania, Grecia, Mecedonia de Nord…).

În Germania, a fost doborât recordul de temperatura pentru luna iunie; în orasul Coschen, situat la granita cu Polonia, valorile de temperatura au atins 38,6 grade Celsius.

Si în Polonia a fost doborât recordul de caldura pentru luna iunie dupa ce s-au înregistrat 38,2 grade Celsius în Radzyn (sud-vest), temperaturile foarte ridicate contribuind la înecul a zeci de persoane care încercau sa se racoreasca la scaldat.

Valori record au fost consemnate, de asemenea, în Republica Ceha (38,9 grade Celsius), dar si în Austria (36,7 grade) în Innsbruck, Tirol.

Valul de caldura extrema a afectat si Lituania si Letonia, unde s-au atins niveluri de temperatura maxima ce nu au fost niciodata înregistrate în iunie, potrivit meteorologilor.

Nici Japonia nu a fost ferita de canicula. În luna august, temperaturile deosebit de ridicate au provocat decese si zeci de spitalizari.

Italia si Spania s-au confruntat la rândul lor cu temperaturi deosebit de ridicate în cursul verii. Canicula, cu temperaturi pe alocuri de peste 40 de grade Celsius, însotita de vânturi violente, a condus la incendii de padure în Catalonia (nord-est) – printre cele mai grave din ultimii 20 de ani, dupa cum au indicat autoritatile regionale.

Pe lânga acestea, cele mai afectate de incendii de vegetatie declansate de temperaturile deosebit de ridicate au fost în acest an sudul Australiei, Franta, Portugalia, centrul Israelului, estul Germaniei, zone din Grecia, dar si sud-vestul Statelor Unite.

De asemenea, Brazilia a cunoscut în acest an o perioada grava de incendii de padure, în ciuda unei veri cu seceta moderata. Potrivit datelor satelitare publicate de Institutul National de Cercetari Spatiale (INPE), din ianuarie si pâna la sfârsitul lunii august au fost înregistrate 87.257 de incendii, dintre care 51,9% în padurea amazoniana.

Octombrie 2019 a fost cea mai calda luna octombrie înregistrata vreodata în lume, potrivit unui anunt facut la începutul lunii noiembrie de serviciul european Copernicus privind schimbarile climatice, mentionând ca a fost a cincea luna consecutiva care a depasit sau s-a apropiat de un nivel record. În octombrie s-a depasit cu 0,63 grade Celsius temperatura medie a perioadei de referinta 1981-2000, mercurul termometrelor urcând cu doar 0,01 grade peste temperatura înregistrata în octombrie 2015, însa cu 1,2 grade Celsius peste nivelul pre-industrial, baza de referinta a expertilor ONU pentru clima.

Iunie 2019 a fost cea mai calda luna iunie, iar luna iulie a atins recordul absolut fiind declarata cea mai calda înregistrata pe Pamânt de când se fac masuratori. August 2019 a fost a doua cea mai calduroasa de la începutul masuratorilor, iar septembrie a fost cea mai calda înregistrata vreodata.

Ultimii patru ani au fost cei mai caldurosi înregistrati vreodata pe planeta, iar la începutul lunii decembrie, Organizatia Meteorologica Mondiala (OMM) a anuntat, cu ocazia Summitului asupra Climei (COP25) desfasurat la Madrid, ca 2019 se numara printre primii trei cei mai caldurosi ani înregistrati din 1850 si încheie un deceniu de ”caldura exceptionala”. Anul 2019 face parte din deceniul 2010-2019, care este ”aproape cu siguranta” cel mai calduros înregistrat vreodata. ”Începând cu anii 1980, fiecare deceniu succesiv a fost mai calduros decât precedentul”, a aratat OMM.

Pe fondul cresterii temperaturilor la nivel global, sute de mii de persoane din zonele aride ale globului se afla într-o situatie deosebit de periculoasa. În Angola, peste 500.000 de locuitori se confrunta cu insecuritatea alimentara din cauza unei secete severe care afecteaza mai multe provincii, peste 200.000 dintre acestea fiind în pericol. De asemenea, Botswana, ca si restul tarilor din sudul Africii, se confrunta cu o seceta severa agravata de încalzirea globala, care pune în pericol securitatea alimentara a populatiei si a animalelor salbatice.

La sfârsitul anului, Australia se confrunta, pe fondul secetei, cu incendii de vegetatie scapate de sub control si care au devastat mai multe zone din estul continentului. Astfel de fenomene se produc frecvent odata cu apropierea verii australe, însa ele au aparut mai devreme în acest an si sunt deosebit de virulente. Potrivit estimarilor de la începutul lunii decembrie, circa 2 milioane de hectare au fost distruse de flacari, un teritoriu echivalent cu jumatate din suprafata Elvetiei. Cel mai afectat este statul Noul Wales de Sud. Incendiile de vegetatie au provocat decesul a patru persoane si au distrus peste 400 de locuinte de la începutul lunii noiembrie.

Viiturile au produs pagube de miliarde de dolari

Printre regiunile în care au fost consemnate cele mai multe viituri si inundatii catastrofale în acest an s-au numarat Mozambic, Zimbabwe, Malawi si Madagascar, unde milioane de persoane au fost afectate si peste o mie de decese au fost înregistrate în urma trecerii, în luna martie, a ciclonului tropical Idai care a produs pagube de peste 2 miliarde de dolari. Idai a fost urmat la scurt timp de ciclonul Kenneth, care a provocat cel putin 38 de morti în Mozambic.

Totodata, dezastrele naturale au afectat viata a aproximativ 110 milioane de persoane în China în primele trei trimestre ale anului 2019, cu 766 de decese si 4,96 milioane de persoane relocate, potrivit Ministerului pentru Situatii de Urgenta.

Inundatii devastatoare au fost consemnate si în Indonezia, unde cel putin 107 persoane si-au pierdut viata în provincia Papua, în martie.

În luna aprilie, în Iran, inundatiile au provocat 76 de morti si pagube de circa 2 miliarde de euro, iar în Pakistan cel putin 50 de persoane au decedat în urma viiturilor.

Si Afganistan s-a numarat printre tarile cele mai afectate de inundatii, ploile torentiale si viiturile produse la începutul anului în 23 de provincii fiind soldate cu moartea a cel putin 247 de persoane si ranirea altor câteva sute. În aceeasi luna, peste 50 de persoane si-au pierdut viata în regiunile din sudul si estul Africii de Sud în urma ploilor torentiale care au provocat inundatii si alunecari de teren, iar în Niger, de la începutul sezonului ploios, în iunie, inundatiile s-au soldat cu 57 de morti si cu peste 130.000 de sinistrati.

În luna august, ploile torentiale si inundatiile au ucis 62 de persoane în Sudan.

În Thailanda, în luna septembrie, cel putin 32 de persoane au decedat si peste 23.000 au fost evacuate în urma inundatiilor din nord-estul tarii, iar ploile torentiale care au cazut în nordul Indiei în aceeasi luna au lasat în urma 120 de morti.

Taifunul Hagibis din luna octombrie, unul dintre cele mai puternice care au lovit Japonia în ultimii zeci de ani, s-a soldat 78 de morti si sute de raniti.

Kenya a fost la rândul ei afectata de inundatiile provocate de ploile torentiale în urma carora cel putin 48 de persoane au murit.

La sfârsitul lunii octombrie, cel putin 42 de persoane au decedat în urma unei alunecari de teren produsa pe versantul unei coline afectata de ploile torentiale care au cazut în localitatea Bafoussam din vestul Camerunului.

Uraganul Dorian a provocat o ”tragedie istorica”

Un alt fenomen meteorologic ce a facut ravagii în mai multe zone ale lumii în 2019 au fost tornadele. În luna martie, cel putin 22 de persoane si-au pierdut viata în urma unor tornade care au produs “pagube catastrofale” în statul Alabama din sud-estul Statelor Unite. De asemenea, în luna aprilie, 8 persoane au murit în timpul unor furtuni puternice si tornade care au lovit Texas si Louisiana.

Uraganul Dorian a facut ravagii în luna septembrie în Bahamas, unde a provocat peste 60 decese, premierul tarii Hubert Minnis evocând o ”tragedie istorica” pentru arhipelagul din Caraibe lovit de rafale de vânt extrem de violente si de valuri care au depasit acoperisurile multor case. Dupa ce a distrus Bahamas, Dorian si-a facut simtita prezenta ulterior în Carolina de Nord si Carolina de Sud unde a provocat pene de curent pe suprafete întinse, dar si în Canada.

Administratia Americana pentru Oceane si Atmosfera (NOAA) a enumerat uraganul Dorian printre evenimentele climatice semnificative recente, precizând ca a fost ”cel mai puternic uragan care a afectat Bahamas din istorie”.

Serii de seisme devastatoare

În luna aprilie, un cutremur cu magnitudinea 6,3 produs în Filipine a provocat cel putin 11 morti, fiind cel mai puternic astfel de eveniment din ultimii ani care a afectat capitala tarii. De asemenea, la sfârsitul lunii octombrie, doua seisme produse la interval de doua zile în insula Mindanao din sudul Filipine au provocat moartea a 21 de persoane.

În luna mai, un seism cu magnitudinea 8 a facut doua victime si a ranit câteva zeci de persoane în Peru si Ecuador.

În luna iunie, 13 persoane au decedat, iar alte circa 200 au fost ranite în urma unui seism cu magnitudinea 6 produs în provincia Sichuan din sud-vestul Chinei.

În septembrie, un seism cu magnitudinea 5,2 produs în partea pakistaneza a provinciei Kashmir a ucis 37 de persoane, iar un alt seism, cu magnitudinea 6,5, care a zguduit Insulele Moluce din estul Indoneziei, a lasat în urma 30 de morti si 156 de raniti. Cutremurul a fost urmat de zeci de replici. Tot în septembrie, 8 persoane au fost ranite usor si doua moschei au fost avariate în urma unui seism cu magnitudinea de 5,7 produs în Istanbul, la doua zile dupa ce un alt cutremur cu magnitudinea 4,6 a zguduit cel mai mare oras din Turcia.

În aceeasi luna, o serie de seisme a zguduit Albania provocând ranirea a cel putin 108 persoane si panica în rândul locuitorilor. Unul dintre aceste cutremure, cu o magnitudine de 5,8, a fost cel mai puternic seism produs în ultimele decenii în aceasta tara balcanica. Acesta a fost urmat de trei replici cu intensitatea de 5,1, 4,7 si 4,8.

La scurt timp, în noiembrie, Albania a fost lovita de un cutremur violent, cu magnitudinea de 6,4, produs la primele ore ale zilei de 26 noiembrie, cel mai puternic înregistrat în aproape un secol în aceasta regiune din Balcani. Seismul cu epicentrul în apropiere de Tirana s-a soldat cu 51 de morti si sute de raniti. În timpul cutremurului, cladiri întregi s-au prabusit, prinzând victimele sub munti de darâmaturi. Mii de persoane au fost stramutate, 300 de locuinte au fost distruse total, iar alte 8.000 partial. Infrastructura a suferit daune severe în localitatile Thumane si Durres, cele mai grav afectate.

Potrivit unui raport publicat în septembrie de Centrul de Monitorizare a Stramutarilor Interne (IDMC) de la Geneva, circa 7 milioane de persoane au fost stramutate din cauza conditiilor meteorologice extreme în prima jumatate a anului 2019, unul dintre cei mai dezastruosi ani în ceea ce priveste acest tip de deplasari interne.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Șefa statului s-a întâlnit cu moldovenii care locuiesc în Irlanda

Șefa statului s-a întâlnit cu moldovenii care locuiesc în Irlanda Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a aflat într-o vizită de lucru la Dublin, unde a...

FOTO/ Submarin de 48 de metri, filmat pe străzile unui oraș din Germania. Sute de oameni au ieșit să facă poze

FOTO/ Submarin de 48 de metri, filmat pe străzile unui oraș din Germania. Sute de oameni au ieșit să facă poze Un uriaș submarin e...

Tragedie pe o autostradă din China. Un pod s-a prăbușit din cauza ploilor. 11 persoane au murit

Tragedie pe o autostradă din China. Un pod s-a prăbușit din cauza ploilor. 11 persoane au murit Prăbuşirea parţială a unui pod de autostradă, provocată...

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.