X

Mii de nord-irlandezi cer o investigaţie în legătură cu perioada tulburărilor

Familiile victimelor care au murit în perioada aşa-numită “The Troubles” (perioada tulburărilor) în Irlanda de Nord au scris prim-miniştrilor britanic şi irlandez cerând o anchetă completă asupra violenţelor, relatează joi DPA, potrivit agerpres

Mii de rude au semnat scrisoarea, care a fost publicată în ziare naţionale din Belfast şi SUA şi trimisă lui Boris Johnson şi Micheal Martin.

Citește și : Boiko Borisov iese din SILENZIO STAMPA

Ele cer ca o echipă de detectivi să investigheze independent ce s-a întâmplat în timpul conflictului de 30 de ani.

În scrisoare se arată că procesul de pace dintre Irlanda de Nord şi Republica Irlanda “a eşuat în mod repetat să îndeplinească drepturile noastre la adevăr, justiţie şi răspundere”.

După semnarea Acordului Stormont House în 2014, care a promis că va stabili o nouă unitate de a examina crimele din timpul conflictului, familiile sperau la un “adevărat proces de recuperare”, potrivit scrisorii.

Dar speranţele lor au fost distruse după ce secretarul de stat pentru Irlanda de Nord Brandon Lewis a anunţat în martie că guvernul britanic va conduce investigaţia diferit.

“La 18 martie 2020, secretarul de stat britanic a ignorat dorinţele societăţii îndurerate când a încălcat unilateral promisiunea faţă de toate victimele, afectându-i pe toţi actorii în conflict”, se spune în scrisoare.

Citește și : Un depozit de vaccinuri din UK, la un pas să fie inundat de POTOP

 

Anul trecut, Lewis a declarat că ancheta va consta dintr-o revizuire, închiderea cazurilor nerezolvate şi o nouă lege ce ar fi adoptată pentru a preveni redeschiderea investigaţiilor.

“The Troubles” se referă la un conflict de 30 de ani între rezidenţii din Irlanda de Nord, unii dintre care doreau să fie clasificaţi drept cetăţeni britanici, şi alţii care au vrut să fie cetăţeni irlandezi. Peste 3.500 de persoane au murit. Violenţa a durat de la sfârşitul anilor 1960 până în 1998.

Tags: belfastBoris Johnsonirlanda de nordMicheal MartinSUAThe Troubles
Categorii: Diaspora