Mii de oameni au participat la funeraliile lui Ismail Haniyeh de la Teheran

Publicat:

Mii de oameni au participat la funeraliile lui Ismail Haniyeh de la Teheran

Mii de persoane au participat la funeraliile organizate de stat în capitala Iran pentru liderul asasinat al mişcării palestiniene Hamas, Ismail Haniyeh, o ceremonie marcată de apeluri la răzbunarea morţii sale, relatează dpa şi AFP, potrivit stiripesurse.ro.

Purtând portrete ale lui Haniyeh şi drapele palestiniene, mii de persoane s-au adunat la Universitatea din Teheran, potrivit unui corespondent al AFP la faţa locului.


Citeşte şi: David Popovici a luat bronzul la 100 m liber la JO 2024 – Stiripesurse.md

Întreaga elită politică a Iranului, cu liderul suprem ayatollahul Ali Khamenei, preşedintele Masoud Pezeshkian în frunte şi şeful Gardienilor Revoluţiei, Hosein Salami, a fost prezentă la funeralii.

Mii de oameni au participat la funeraliile lui Ismail Haniyeh de la Teheran

Ali Khamenei a spus o rugăciune pentru cei decedaţi în faţa sicrielor lui Haniyeh şi gărzii sale de corp, acoperite cu drapele palestiniene.

Mulţimea a scandat “Moarte Israelului!” şi “Moarte Americii!” şi şi-a exprimat sprijinul pentru Hamas în Fâşia Gaza şi hotărârea de a rezista împotriva Israelului.

Guvernul iranian a declarat trei zile de doliu naţional după ce liderul politic al Hamas a fost asasinat la Teheran într-o lovitură aeriană.

Ismail Haniyeh urmează să fie îngropat vineri în ţara sa adoptivă Qatar.

Haniyeh se afla marţi la Teheran pentru a participa la învestirea lui Masoud Pezeshkian ca preşedinte al Iranului. El a devenit ţinta unui lovituri aeriene în noaptea de marţi spre miercuri. Hamas şi Iranul au acuzat Israelul de comiterea atacului.

Mii de oameni au participat la funeraliile lui Ismail Haniyeh de la Teheran

Experţii susţin că este încă neclar cum a murit liderul Hamas, estimând că a fost vorba fie de o lovitură aeriană, fie de un atac cu rachetă. Locul atacului a fost o “reşedinţă specială” din nordul Teheranului – care s-ar afla într-un palat al fostului şah persan – care este de obicei păzită cu stricteţe, notează dpa.

Miercuri, prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a afirmat că Israelul a dat “lovituri dure” duşmanilor săi, menţionând explicit eliminarea lui Fuad Shukr, comandant militar al Hezbollah, dar fără a comenta atacul de la Teheran.

Aceste operaţiuni au provocat temeri privind un război regional legat de războiul din Gaza dintre Israel şi Hamas, declanşat de un atac fără precedent al mişcării palestiniene pe teritoriul Israelului, la 7 octombrie anul trecut.

Mii de oameni au participat la funeraliile lui Ismail Haniyeh de la Teheran

Potrivit New York Times, care citează trei responsabili iranieni neidentificaţi, ayatollahul Khamenei a dat ordin, în cursul unei reuniuni de urgenţă a Consiliului suprem de apărare naţională de miercuri dimineaţă, ca Israelul să fie lovit direct drept ripostă la asasinarea lui Haniyeh.

Pe 13 aprilie, Iranul a lansat un atac fără precedent cu drone şi rachete asupra teritoriului israelian, drept represalii la o lovitură asupra consulatului iranian de la Damasc care a avut loc pe 1 aprilie. Majoritatea proiectilelor iraniene au fost interceptate de Israel cu ajutorul SUA şi alte ţări.

Imediat după atacul de la Teheran, ghidul suprem a ameninţat Israelul cu o “pedeapsă severă”. “Este de datoria noastră să răzbunăm sângele (lui Haniyeh) vărsat pe teritoriul iranian”, a adăugat el.

Mii de oameni au participat la funeraliile lui Ismail Haniyeh de la Teheran

“Vom duce cu siguranţă la îndeplinire ordinul ghidului suprem (…) la momentul şi locul potrivite”, a declarat preşedintele parlamentului iranian, Mohammad Bagher Ghalibaf, la funeralii.

Prezent la ceremonie, un responsabil al Hamas, Khalil al-Hayya, a afirmat că palestinienii “se vor lupta cu Israelul până când va fi dezrădăcinat din pământul Palestinei”. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Seceta amenință să distrugă rasa de capre siciliene, din laptele cărora se face brânză ricotta

Seceta amenință să distrugă rasa de capre siciliene, din laptele cărora se face brânză ricotta Un soare arzător care strălucește pe dealurile aride din San...

Pacienții se împotrivesc deciziei Novo Nordisk de a renunța la un produs pe bază de insulină

Pacienții se împotrivesc deciziei Novo Nordisk de a renunța la un produs pe bază de insulină Decizia Novo Nordisk de a opri vânzarea insulinei cu...

Beneficiile medicamentului Leqembi pentru Alzheimer cresc (studiu)

Beneficiile medicamentului Leqembi pentru Alzheimer cresc (studiu) Beneficiul medicamentului Leqembi de la Eisai și Biogen la pacienții cu Alzheimer în stadiu incipient pare să crească...

Concentrațiile de metale grele din majoritatea ciocolatei nu prezintă riscuri pentru sănătate (studiu)

Concentrațiile de metale grele din majoritatea ciocolatei nu prezintă riscuri pentru sănătate (studiu) Concentrațiile de metale grele găsite în porții unice de ciocolată și produse...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.