X

Mii de oameni fug zilnic din calea atrocităților comise în Burkina Faso

Aproximativ 4.000 de persoane sunt strămutate în fiecare zi de la începutul anului din cauza violenţelor în Burkina Faso, confruntată cu o intensificare a atacurilor jihadiste, a atras vineri atenţia Înaltul Comisariat al ONU pentru refugiaţi (UNHCR), transmite agerpres.

“În 2019, media a fost de 1.400 de persoane strămutate pe zi”, în urma atacurilor comise asupra civililor şi autorităţilor locale, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al UNHCR, Babar Baloch.

Citeşte şi: Ultimele cifre ale epidemiei de coronavirus în China

UNHCR a precizat într-un comunicat că a contabilizat 765.000 de strămutări interne în Burkina Faso, dintre care peste 700.000 au avut loc în ultimele 12 luni. Circa 150.000 de persoane au fost strămutate numai în ultimele trei săptămâni.

Majoritatea persoanelor strămutate rămân în comunităţile gazdă. UNHCR nu reuşeşte totuşi să le vină în ajutor deoarece în numeroase regiuni “accesul este problematic din cauza insecurităţii”, a explicat un purtător de cuvânt al UNHCR, Andrej Mahecic, într-o conferinţă de presă la Geneva.

Ţară săracă din Africa de Vest, Burkina Faso se confruntă cu atacuri jihadiste frecvente, la fel ca vecinii său din Sahel, Mali şi Niger, o spirală a violenţelor pe care nu reuşeşte să o oprească.

Citeşte şi: Un american a fost EXECUTAT pe scaunul electric

Persoanele care fug de violenţe vorbesc despre atacuri asupra satelor lor, executate de grupuri de combatanţi, crime, violuri şi jafuri, conform UNHCR.

Pornite din nordul statului Mali în 2012, violenţele jihadiste, deseori amestecate cu conflicte intercomunitare, s-au propagat în Burkina Faso şi Niger, făcând 4.000 de morţi în aceste trei ţări vecine în 2019, conform Naţiunilor Unite.

Tags: Babar BalochBurkina FasoÎnaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR)refugiati
Categorii: Știrile zilei