X

Mii de oameni i-au adus un ultim omagiu lui Franco Zeffirelli la Florenţa

Mii de persoane s-au adunat marţi la Florenţa pentru a participa la funeraliile regizorului italian Franco Zeffirelli, care a murit sâmbătă la vârsta de 96 de ani, relatează AFP şi Reuters, scrie agerpres.

Familia, prieteni şi politicieni, între care şi ministrul culturii Alberto Bonisoli, au participat la funeraliile organizate la catedrala Santa Maria del Fiore din Florenţa.

Citește și : Microparticule de plastic, descoperite în toate râurile testate în Marea Britanie (studiu Greenpeace)

‘Maestrul Zeffirelli nu a fost doar un artist, el a fost un geniu. Zeffirelli a reprezentat Florenţa în întreaga lume, dar şi lumea în Florenţa. El a iubit acest oraş’, a declarat primarul oraşului Florenţa, Dario Nardella.

‘Florenţa îi dă înapoi maestrului tot ce el a dat acestui oraş’, a mai spus Nardella.

Circa 1.500 de persoane au participat la funeralii în interiorul catedralei, însă foarte mulţi s-au adunat în jurul acestui monument emblematic al capitalei toscane, pentru a-i aduce un ultim omagiu ‘maestrului’ care era foarte ataşat de acest oraş.

Celebrate de arhiepiscopul Florenţei, Giuseppe Betori, funeraliile regizorului au avut loc în prezenţa celor doi fii ai săi, Luciano şi Pippo, şi a mai multor personalităţi.

Cu o zi înainte, mii de localnici, dar şi turişti din întreaga lume, au trecut prin faţa sicriului ‘maestrului’, la Palazzo Vecchio din Florenţa, oraşul său natal.

Cineastul, ultimul dintre marii regizori italieni ai generaţiei sale, se va odihni în capela familiei din cimitirul Portes Saintes din Florenţa.

Citește și : Prelevarea forţată de organe continuă să fie practicată în toată China

Zeffirelli, care a fost adesea apreciat mai mult de public decât de critici, a regizat peste 20 de filme şi a colaborat cu actori uriaşi precum Elizabeth Taylor, Richard Burton, Laurence Olivier, Alec Guinness, Faye Dunaway şi Jon Voight. Printre filmele sale celebre se numără ‘Iisus din Nazaret’, ‘Otello’, ‘Hamlet’ (1992, cu Mel Gibson şi Glen Close) sau ‘La ceai cu Musolini’.

În afară de producţiile cinematografice, Zeffirelli a pus în scenă şi peste 30 de piese de teatru şi opere.

Tags: Alberto BonisoliFlorentaFranco ZeffirelliSanta Maria del Fiore
Categorii: Diaspora