X

Mii de palestinieni protestează în Gaza împotriva anexărilor israeliene în Cisiordania

Mii de palestinieni au protestat miercuri în Gaza împotriva intenţiei Israelului de a anexa teritorii din Cisiordania, relatează dpa. Manifestanţii purtau steaguri palestiniene şi scandau sloganuri antiisraeliene şi împotriva planului de pace al preşedintelui american Donald Trump pentru Orientul Mijlociu, potrivit agerpres.

Israelul a stabilit printr-un acord de coaliţie data de 1 iulie ca prima zi de implementare a etapelor anexării. Se pare totuşi că nu se vor lua imediat măsuri concrete: ministrul cooperării regionale, Ofir Akunis, a declarat miercuri că acţiunile vor avea loc ceva mai târziu luna aceasta.

Citește și : Situaţie CRITICĂ în Israel! Are cel mai mare număr de contagieri zilnice cu coronavirus de la începerea pandemiei

Printre liderii care s-au alăturat demonstraţiei s-a aflat şi Yahiya Sinwar, conducătorul mişcării islamice Hamas, care guvernează Fâşia Gaza. El a insistat că poporul palestinian şi rezistenţa acestuia vor zădărnici planul lui Trump, cunoscut ca ‘Acordul Secolului’.

Sadi Aabed, purtător de cuvânt al facţiunilor palestiniene participante la protest, a declarat că ‘ocupaţia nu se va bucura de linişte prea multă vreme’. ‘La fel cum poporul nostru a declanşat revoluţia şi Intifada în 1987, va surprinde ocupantul şi lumea cu un nou val de lupte, la care nimeni nu se aştepta’, a adăugat el.

Intifada, prima revoltă palestiniană, a început în 1987 şi s-a încheiat în 1993. A doua mişcare cu acest nume a avut loc în 2000-2005.

Citește și : Merkel pregăteşte UE pentru tot ce-i mai rău: Negocierile cu Londra ar putea eşua!

Săptămâna trecută, aripa militară a Hamas – organizaţie considerată teroristă de SUA şi de Uniunea Europeană – a avertizat că anunţul Israelului privind anexarea unor teritorii din Cisiordania ar însemna ‘o declaraţie de război’.

Israelul a cucerit Cisiordania şi estul Ierusalimului în Războiul de Şase Zile din 1967. Palestinienii revendică teritoriile respective pentru statul lor, cu capitala în centrul vechi al Ierusalimului.

Tags: cisiordaniaDonald TrumpisraelOrientul Mijlociupalestinieni
Categorii: Sinteze