Mii de persoane au comemorat asasinarea jurnalistului slovac Jan Kuciak

Publicat:

Mii de persoane au manifestat vineri în Slovacia, cu o săptămână înainte de alegerile generale, pentru a comemora moartea jurnalistului de investigaţie Jan Kuciak, a cărui asasinare în urmă cu doi ani suscitase proteste masive şi o criză politică în această ţară profund marcată de corupţie, potrivit AFP, scrie agerpres.

Jan Kuciak, 28 de ani, şi prietena sa Martina Kusnirova au fost împuşcaţi la domiciliul lor în 21 februarie 2018, un asasinat comanditat de Marian Kocner, om de afaceri prosper care avea legături cu politicieni şi judecat în prezent pentru această crimă.


Citește și : O persoană a murit în Italia din cauza noului coronavirus

Jurnalistul scrisese mai multe articole în care îl acuza pe Kocner că are activităţi suspecte.

Peste 10.000 de persoane s-au adunat în 50 de oraşe slovace pentru a aduce un omagiu tânărului cuplu, între care 8.000 de persoane la Bratislava.

Asasinarea sa provocase manifestaţii masive care au dus la demisia premierului populist Robert Fico şi a deschis calea victoriei militantei anticorupţie Zuzana Caputova la alegerile prezidenţiale din martie 2019.

Tatăl lui Jan Kuciak a apreciat vineri că alegerile din 29 februarie vor fi “cruciale”. Miza este “foarte importantă: ce gen de persoane vor accede la putere”, a declarat el pentru AFP.

Potrivit sondajelor, partidul populist aflat la putere al lui Robert Fico Smer-SD înregistrează o scădere în preferinţele electoratului, în timp ce partenerii săi de coaliţie ar putea să nu mai fie reprezentaţi în parlament.

Citește și : Paşapoartele de culoare albastră revin în Marea Britanie

Partidul de extremă dreaptă Slovacia Noastră (LSNS) ar putea câştiga noi mandate în parlament.

Preşedinta Caputova a adus doi trandafiri roşii la domiciliul cuplului asasinat.

“Dacă ucigaşii cred că moartea poate descuraja alţi jurnalişti” care anchetează cazuri de corupţie, “ei se înşeală”, a scris pe ea pe pagina sa de Facebook. “Ceea ce Jan Kuciak nu a terminat, vor face alţii”, subliniază Kaputova.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon Angelina Soares De Souza, o femeie de 46...

350 de șacali din Delta Dunării vor fi împușcați pentru a limita pagubele

350 de șacali din Delta Dunării vor fi împușcați pentru a limita pagubele Ca urmare a sesizărilor repetate din partea populației locale cu privire la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.