Mii de persoane au participat la un marş pentru independenţa Scoţiei la Edinburgh – VIDEO

Publicat:

Mii de oameni au participat sâmbătă la un marş pentru independenţă în capitala Scoţiei, informează dpa, potrivit agerpres.

O parlamentară a Partidului Naţional Scoţian (SNP, formaţiune anti-Brexit, la guvernare în Scoţia), Joanna Cherry, prezentă la eveniment, a susţinut pe Twitter că ”250.000” de persoane au mărşăluit pentru independenţă, fiind singura care a avansat această cifră.


Citește și : Aterizare de urgenţă în Elveţia a unui avion A320 al British Airways

Organizatorii, All Under One Banner, au spus că aproximativ 100.000 de oameni au participat la un eveniment similar la Edinburgh anul trecut, dar guvernul local a estimat mulţimea la 20.000, a relatat BBC.

Primul ministru scoţian şi lidera SNP, Nicola Sturgeon, a explicat, pe Twitter, sâmbătă, că nu poate participa la marş, dar “se gândeşte” la participanţi cărora le-a spus: “Fără îndoială – Independenţa vine”.

În primul referendum privind independenţa Scoţia, în 2014, 55% au votat pentru a rămâne parte a Regatului Unit.

 

Dar asta a fost înainte de referendumul din iunie 2016 privind Brexit-ul, în care 62% dintre scoţieni s-au opus plecării Regatului Unit din Uniunea Europeană. Ei nu doresc să sufere din cauza unor consecinţe grave asupra economiei lor ca urmare a unei rupturi brutale de UE.

Citește și : Consultări diplomatice între Statele Unite şi Coreea de Nord, după luni de impas

Nicola Sturgeon nu şi-a pierdut din vedere obiectivul şi intenţionează să organizeze un al doilea referendum pe această temă până în 2021.

Ea l-a acuzat miercuri pe premierul britanic Boris Johnson că încearcă să retragă Marea Britanie din bloc fără un acord de ieşire.”Pentru Scoţia, punctul fundamental rămâne – propunerile [lui Johnson] ne vor scoate din UE, piaţa unică şi uniunea vamală împotriva voinţei noastre”, a spus Sturgeon.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon Angelina Soares De Souza, o femeie de 46...

350 de șacali din Delta Dunării vor fi împușcați pentru a limita pagubele

350 de șacali din Delta Dunării vor fi împușcați pentru a limita pagubele Ca urmare a sesizărilor repetate din partea populației locale cu privire la...

Atac armat la o nuntă în Franța: Un mort și cinci răniți

Atac armat la o nuntă în Franța: Un mort și cinci răniți O persoană a fost ucisă și cinci rănite, trei dintre ele grav, în...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.