X

Mii de ruşi care fug de război votează împotriva lui Putin în Caucaz şi Asia Centrală

Mii de ruşi care fug de război votează împotriva lui Putin în Caucaz şi Asia Centrală

Mii de ruşi care au fugit din ţara lor după declanşarea invaziei ruse asupra Ucrainei au votat duminică la alegerile prezidenţiale din 15-17 martie, în cadrul acţiunii masive a opoziţiei intitulate “Amiază împotriva lui Putin”, informează EFE.

Numai în faţa ambasadei Rusiei din Erevan, la ora 12:00, ora Moscovei (13:00, ora locală), s-au adunat peste 2.500 de persoane, potrivit unei numărători realizate chiar de participanţi şi citate de mass-media independentă Sota, potrivit stiripesurse.ro.

Citește și: Maia Sandu condamnă atacul Kremlinului asupra orașului Odesa: Războiul Rusiei împotriva Ucrainei nu are limite

Printre aceşti alegători s-au numărat şi ruşi cu domiciliul în Georgia, care au călătorit în Armenia vecină cu intenţia de a-şi exercita dreptul de vot din cauza imposibilităţii de a face acest lucru la Tbilisi, care nu are relaţii diplomatice cu Moscova.

“Să călătoresc de la Tbilisi la Erevan este datoria mea morală. Voi anula buletinul de vot şi voi scrie ‘Pace’ în toate căsuţele”, a declarat Aleksandr Korovaiski, fost consilier municipal, citat de presa georgiană.

Potrivit canalelor azere de Telegram, duminică s-a format o coadă lungă de alegători ruşi la Baku, care au mers la ambasada lor din această ţară din Caucaz.

O activitate neobişnuită a alegătorilor a fost înregistrată şi în legaţiile ruse din două republici din Asia Centrală, Kazahstan şi Kîrgîzstan.

Prezenţa la vot la secţiile de votare din Rusia şi din străinătate a crescut vertiginos în această duminică în timpul acţiunii opoziţiei care se desfăşoară sub numele de “Amiază împotriva lui Putin”.

După cum a putut constata EFE, numărul alegătorilor a crescut de mai multe ori la Moscova, la prânz, la ora locală (09:00 GMT), oră stabilită de opoziţie pentru ca susţinătorii opoziţiei să meargă la secţiile de vot pentru a-şi arăta respingerea faţă de preşedintele rus, Vladimir Putin, care caută să obţină un al cincilea mandat de şef al statului.

Citește și: Macron: Franța, Germania și Polonia, unite în ajutorul pentru Ucraina

Acţiunea “Amiază împotriva lui Putin” a fost susţinută în februarie de liderul opoziţiei ruse Aleksei Navalnîi, cu puţin timp înainte de moartea sa în circumstanţe stranii într-o colonie penală din Siberia.

Separat, agenţia oficială de presă rusă TASS, citată de Reuters, a informat că rata de participare la vot a atins sâmbătă 67,54%, depăşind nivelurile înregistrate în 2018 cu câteva ore înainte de închiderea urnelor. Reuters aminteşte că rata participării la vot în 2018 a fost de 67,5% şi că cea mai mare rată de participare înregistrată vreodată în istoria alegerilor prezidenţiale din Rusia modernă a fost în iunie 1991, situându-se la 74,7%.

Tags: alegeriarmeniaerevanprezidenţialeTbilisi
Externe