X

Mii de oameni fug din Kirkuk, de teamă să nu fie prinşi într-o confruntare armată majoră

Mii de locuitori părăseau luni cartierele kurde din Kirkuk, îndreptându-se către Erbil şi Souleimaniyeh, principalele două oraşe din Kurdistan, regiune autonomă din Irak aflată în conflict deschis cu puterea centrală irakiană, relatează AFP, potrivit agerpres.

Potrivit corespondentului AFP la faţa locului, la ieşirile din oraş erau ambuteiaje considerabile. În vehicule se aflau familii întregi.

”Zeci de mii de locuitori din Kirkuk, îndeosebi kurzi, pleacă din oraş pe şosele ce duc către Souleimaniyeh şi Erbil”, a indicat o sursă din cadrul autorităţilor locale, responsabilă cu problema persoanelor strămutate. Acestea s-au decis să plece de teama confruntărilor.

Citeşte şi: Zeci de morţi după incendiile devastatoare din Portugalia. Numărul victimelor este în creştere

Forţele irakiene au lansat duminică o operaţiune pentru a recupera o tabără militară şi câmpuri petrolifere în provincia disputată Kirkuk.

Oraşul Kirkuk are 850.000 de locuitori, dintre care două treimi sunt kurzi, circa 20 % – turkmeni şi 12 % – arabi musulmani sau creştini, potrivit geografului francez Cyril Roussel, specialist pe probleme referitoare la Kurdistanul irakian.

Tags: ErbilIrakkirkukKurdistanul irakiankurziSouleimaniyeh
Categorii: Sinteze