X

Mii de oameni au ieşit să demonstreze pe străzile din Jakarta împotriva comunismului

Mii de indonezieni conduşi de grupuri islamiste extremiste au luat parte la o manifestaţie vineri în faţa parlamentului în capitala Jakarta pentru a protesta împotriva a ceea ce ei consideră a fi ameninţarea din ce în ce mai mare a comunismului în cea mai populată ţară majoritar musulmană din lume, relatează Reuters, conform agerpres.

Importante forţe de poliţie au fost desfăşurate, cu tunuri de apă, în spatele unor bariere de sârmă ghimpată, dar manifestaţia a fost paşnică şi numărul de protestatari cu mult mai mic decât cel de zeci de mii aşteptat de organizatori şi de poliţie.

Unii protestatari s-au rugat şi au purtat bannere pe care scria că resping comunismul şi un decret guvernamental ce vizează organizaţii mari, dar care a fost folosit pentru a desfiinţa grupul islamist Hizbut-Tahrir Indonesia.

Citeşte şi: Un jihadist ISIS ‘îşi cere scuze’ pentru problemele create

“Membrii parlamentului au simpatii comuniste. Şi, în acelaşi timp, ei limitează spaţiul pentru organizaţiile islamiste”, potrivit unui protestatar, Mohamad Khairudin, 42 de ani, care a călătorit din Surabaya, al doilea oraş ca mărime al ţării.

Khairudin a spus că are tendinţa de a crede informaţiile apărute pe reţelele de socializare că preşedintele Joko Widodo este fiul unor comunişti, şi nu este un musulman, dar nu a furnizat nicio dovadă în acest sens.

Widodo a negat existenţa unor legături comuniste.

Comunismul rămâne o problemă emoţională în Indonezia, iar protestul a avut loc în ajunul marcării a 52 de ani de la uciderea a şase generali de armată şi a unui tânăr locotenent de către rebeli din rândul personalului forţelor armate, ceea ce a provocat ca represalii un măcel în care au fost ucişi cel puţin 500.000 de presupuşi comunişti.

Masacrele au marcat startul a peste 30 de ani de regim autoritar sub Suharto, fostul general care a condus represiunea anticomunistă.

Citeşte şi: Guvernul american cere Facebook informaţii despre opozanţii lui Trump

Partidul Comunist din Indonezia (PKI), odată unul dintre cele mai mari din lume, rămâne în afara legii şi par să existe puţine dovezi că o ideologie marxistă pune stăpânite pe Indonezia.

Doar 12% dintre respondenţii unui sondaj realizat în septembrie pe un număr de 1.220 de indonezieni cred că partidul este pe cale de a reveni.

Analişti şi consilieri guvernamentali au declarat că “sperietoarea roşie” îl vizează pe preşedintele reformist indonezian Widodo, acuzat anterior în mod fals că este descendentul comuniştilor.

“Susţinem parlamentul în a se debarasa de PKI”, a declarat în faţa mulţimii Slamet Maarif, unul dintre organizatorii manifestaţiei, acuzând guvernul că ia măsuri opresive şi creează un gol între stat şi islam printr-un decret ce interzice anumite organizaţii.

Citeşte şi: Un nou cutremur puternic ZGUDUIE Mexicul

Manifestaţia de vineri a fost organizată de grupuri islamiste extremiste precum Frontul Apărătorilor Islamului (FPI).

FPI a condus anul trecut mitinguri uriaşe cerând cu succes trimiterea la închisoare pentru blasfemie a lui Basuki Tjahaja Purnama, un etnic chinez creştin care era atunci guvernatorul Jakartei.

Tags: Basuki Tjahaja PurnamacomunismFrontul Apărătorilor Islamului (FPI)grupuri islamiste extremisteHizbut-Tahrir IndonesiaindoneziaJakartaJoko WidodomanifestatieMohamad KhairudinPartidul Comunist din Indonezia (PKI)protestSlamet MaarifSurabaya
Categorii: Știrile zilei