X

Mii de oameni s-au refugiat din Kirkuk după ce armata irakiană a recucerit regiunea

Oficialităţi kurde au afirmat joi că aproximativ 100.000 de oameni s-au refugiat din regiunea Kirkuk, după ce a fost recucerită de armata irakiană. Reuters precizează că bilanţul nu a putut fi confirmat din surse independente şi că în multe cartiere din capitala provincială viaţa pare să se desfăşoare normal. 

ONU şi-a exprimat îngrijorarea faţă de relatările conform cărora civili, majoritatea kurzi, sunt alungaţi din teritoriile din nordul Irakului recucerite de armată, iar locuinţele şi firmele lor sunt jefuite şi distruse. Organizaţia a cerut autorităţilor de la Bagdad să pună capăt unor astfel de abuzuri.

Joi, luptătorii peshmerga kurzi s-au retras şi din Khanaqin, de lângă frontiera cu Iranul, pentru a evita confruntările cu forţele armate irakiene, care continuă să avanseze după ce au ocupat luni oraşul Kirkuk.

Metropola regională cu un milion de locuitori este centrul unui bazin petrolier, iar autorităţile locale au organizat luna trecută participarea la referendumul pentru independenţa Kurdistanului irakian, deşi provincia Kirkuk nu face parte din regiunea autonomă respectivă. Kurzii din oraşul cu populaţie multietnică se tem acum de atacuri din partea grupărilor paramilitare şiite cunoscute sub numele de Mobilizarea Populară.

Nawzad Haidi, guvernatorul oraşului Erbil (capitala regiunii autonome Kurdistan), a declarat presei că aproximativ 18.000 de familii din Kirkuk s-au refugiat la Erbil şi Sulaimaniya. Un asistent al său a declarat agenţiei Reuters că numărul total al refugiaţilor este de circa o sută de mii.

Tags: ErbilIrakIranKhanaqinkirkukKurdistanPeshmergarefugiatiSulaimaniya
Categorii: Sinteze